NRK Meny
Normal

Drømmer om å vende tilbake

Abdullah Kadiri trives på Hadeland, men drømmer om en gang å kunne vende tilbake til et Iran der kurdere kan bruke sitt eget språk og sine tradisjoner.

Abdullah Kadiri
Foto: Anne Marie Hvattum / NRK

Abdullah Kadiri kom til Norge for 10 år siden, og driver butikk i Gran sentrum.

Han er en fornøyd kremmer på Hadeland, med både norske og innvandrerkunder. Arbeidsdagen er lang, fra 4-5 om morran til 18-tida om ettermiddagen.

- Kanskje jeg selger butikken en dag for å få meg en annen jobb der jeg har litt fritid, undrer han av og til.

Soldat fra han var 14 år

Abdullah ble politisk aktiv som 14-åring. Han ville kjempe for at kurdere kunne få være et fritt folk i Iran, og ikke undertrykket på den måten at de ikke fikk bruke sitt eget språk eller ta vare på sine tradisjoner. 16 år gammel opplevde han at fem kamerater ble drept av en mine; han var den eneste som overlevde. Denne hendelsen førte til at han flyktet: først til fjellene i Irak, siden til Tyrkia. I 1998 kom han til Norge. Nå har han altså butikk i Gran, eget hus i Brandbu, kone og 3 barn. – Jeg er en fornøyd mann, sier han.

Vil vende tilbake

En gang håper Abdullah at han kan reiser tilbake til Iran for å treffe familie og venner igjen. Slik det er nå, vil han bli arrestert hvis han prøver. –Men jeg holder språket vårt i hevd, og familien min reiser ofte på treff og fester sammen med andre kurdere i Østlandsområdet, sier Abdullah. Slik holder vi kulturen vår levende.

les mer om Kurdistan her (ekstern lenke)