NRK Meny
Normal

Drepte 16 medsoldater ved en feiltagelse

I de kaotiske aprildagene i 1940 sprengte norske styrker ved en feiltakelse en buss. Lite visste de at i bussen satt det 16 norske ingeniørsoldater.

Ingeniørtropp fra den andre verdenskrig

DREPT: 16 av disse norske soldatene ble drept ved en misforståelse av sine egne i Gausdal i 1940.

Foto: Privat

Plutselig hørte vi et brak og ilden slo høyt til værs, sa Alfred Damhaug, om en av de store tragediene som rammet norske styrker under krigen.

En misforståelse hadde ført til at en buss med norske ingeniørsoldater plutselig ble beskutt av sine egne. Og to tilfeldigheter gjorde at fenrik Damhaug, som var troppssjef for den norske ingeniørtroppen, overlevde krigstragedien i Østre Gausdal 24.april 1940.

Alfred Damhaug

OVERLEVDE: Alfred Damhaug fra Flisa overlevde ved to tilfeldigheter krigstragedien da norske styrker ved en feiltakelse sprengte sine egne i lufta i Gausdal i april 1940.

Foto: Privat

Tilfeldigheter

Ingeniørtroppen hadde vært ved Tretten og laget veisperringer for tyskerne. De tyske styrkene var i ferd med å bryte gjennom på Tretten. Frykten var at de snart skulle komme over mot Gausdal.

Mot kvelden var de norske ingeniørsoldatene klare til å returnere til forlegningen sin i Gausdal.

– Transporten var i en buss med flere hundre kilo sprengstoff på taket og i en lastebil med to tonn sprengstoff på planet, sier Ole Christian Damhaug, som i 1990 intervjuet faren om det som skjedde.

En av soldatene, som var med den trekkfulle lastebilen var syk, og byttet plass med Damhaug som satt i bussen. Så dro kjøretøyene av sted. Kort tid etter kjørte lastebilen i grøfta, mens bussen kjørte forbi og fortsatte nedover.

– Bare sekunder etter så vi et kraftig lysglimt og hørte en voldsom eksplosjon. Da ante vi uråd og skjønte at her var ikke alt som det skulle være, sa Alfred Damhaug, da han ble intervjuet om tragedien.

Misforståelse

Bussen hadde kjørt rett inn i en stilling der norske soldater forvekslet den norske bussen med en tysk troppetransport. Kulene som traff bussen antente sprengstoffet og alle døde i den voldsomme eksplosjonen som oppstod.

– Krigstragedien fra 1940 er lite kjent i dag. Det er jo tragisk at man dreper 16 av sine egne ved en feiltakelse og det viser hvor kaotisk informasjonsstrømmen var, sier Ole Christiand Damhaug.

Lite kjent i dag

Sist lørdag ble hendelsen minnet med et eget arrangement i Østre Gausdal.

– Det er viktig å minnes dette av respekt for de som døde. Samtidig viser dette hvor viktig det er å ha et forsvar som kan bite fra seg hvis det skulle være nødvendig, mener Ole Christian Damhaug.

Alfred Damhaug ble senere tatt til fange av tyskerne, men overlevde krigen. Han døde i 2003.

Norske ingeniørsoldater under andre verdenskrig

I JOBB: De norske ingeniørsoldatene i aksjon under andre verdenskrig.

Foto: Privat