NRK Meny
Normal

Drept med machete

En 35 år gammel mann fra Vest-Oppland er tiltalt for å ha drept kameraten sin i Elverum i desember i fjor ved stikke han 16 ganger med en machete.

Politimann og politisperring på Mastmoen

TILTALT: En 35 år gammel mann er tiltalt for drap i Elverum i desember i fjor.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er et drap som er begått med betydelig vold, sier statsadvokat Jo Christian Jordet.

Ifølge tiltalen har den tiltalte vest-opplendingen hugget og skåret den drepte med en machete en rekke ganger, blant annet i hodet og halsen. Mannen døde umiddelbart eller etter kort tid av skadene.

Meldte seg sjøl

Det var natt til 13. desember i fjor at drapsalarmen gikk i boligområdet i Elverum. Naboer ringte og varslet politiet, som etterlyste en mann i 30-åra. Han meldte seg sjøl i løpet av morgenen til politiet, og innrømmet å ha utøvd vold mot kameraten i en leilighet. De to satt der og drakk, men så gikk noe fryktelig galt.

– Den ene er blitt drept av den andre med en rekke hogg med en skarp gjenstand, sier statsadvokat Jordet.

Har erkjent straffskyld

Den tiltalte har erkjent å ha drept kameraten sin. Han erkjenner også at drapet foregikk slik det beskrives i tiltalen, sier Jordet.

Den tiltalte er rettspsykiatrisk undersøkt, og vurdert som tilregnelig. Det sier den tiltaltes forsvarer advokat Helge Hartz.

Statsadvokaten sier han heller ikke sjøl har påberopt seg å være psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Forsettlig drap straffes vanligvis med 12 år og oppover, dersom det er skjerpende omstendigheter med 5- 16 års fengsel. Statsadvokat Jordet vil ikke si om han mener det foreligger slike skjerpende omstendigheter i denne saken

– Min oppgave blir å sørge for at han får det best mulige forsvar i saken, også med tanke på straffeutmålingen, sier Hartz

Saken skal gå i Sør-Østerdal tingrett.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Skulle til Bergen med et flyttelass

  Sjåføren av en lettbil blir anmeldt etter at vegvesenet avdekket at tilhengeren hadde en defekt ramme (bildet). Kontrollen foregikk på Kalplassen i Nord-Aurdal. Bilen skulle helt til Bergen med et flyttelass, og ble avskiltet.

  Lettbil-tilhenger, defekt ramme
  Foto: Statens vegvesen
 • Skjøld fikk bronse

  Maren Skjøld fra Gjøvik fikk bronse under kombinasjonen i alpin-NM i Hafjell i dag, melder Oppland Arbeiderblad. Lørdag er det super-G og på søndag slalåm.

  Maren Skjøld
  Foto: Skiforbundet