NRK Meny
Normal

Drapsmysteriet i Søndre Land

Nils Olav Bakken (49) følte seg truet det siste halvåret. Hvorfor noen lørdag drepte han og plasserte han ved i et bål i skogen i Søndre Land vet fortsatt ikke politiet.

Funnsted Søndre Land

Den drepte ble funnet i skogen i Søndre Land.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Nils Olav Bakken (49) ble funnet drept og ille tilredt i et bål av to turgåere 19.30 lørdag kveld. Drapsalarmen gikk og det ble satt igang en storstilt etterforskning på drapsstedet, i et skogsområde på vestsiden av Randsfjorden i nærheten av Fluberg bru i Søndre Land. Utover natta lørdag arbeidet brannteknikere på funnstedet.

Les: Drapsetterforskning etter funn av død mann

Etterforskning i leilighet

Kripos gjorde tirsdag ettermiddag undersøkelser ved den dreptes bopel på Dokka

Kripos har gjort grundige undersøkelser i den dreptes bolig.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Natt til tirsdag satte politiet igang etterforskning på en adresse på Dokka. Det skulle seinere komme fram at dette var i huset til Nils Olav Bakken (49) som seinere ble identifisert som den drepte. Parallelt med de tekniske undersøkelsene satte politiet igang med en dør til døraksjon blant naboer. Naboer beskrev Bakken som en sosial og hyggelig person det ikke var noe vondt i, og at han var et muntrasjonsråd i nabolaget.

Les: – Skjønte noe var galt da han ikke hentet avisen

Likevel kom det fram at han hadde tilhørt et belastet rusmiljø på hjemstedet. Dette er et miljø folk flest kjente til, men ikke hadde noe særskilt innblikk i. Den avdøde hadde vært i kontakt med politiet flere ganger. Han hadde ikke noe uoppgjort med politiet da han ble drept.

Det har vært en sentral del i politiets etterforskning å undersøke dette miljøet, uten at det til nå har gitt noe gjennombrudd i saken.

Likevel bekreftet politiet onsdag at mannen det siste halvåret har følt seg truet, uten at de har gått nærmere inn på hvorfor han følte seg truet. Det som er kjent er at han for noen måneder siden fikk en øks gjennom døra, men at det ikke var noe han var redd for lenger.

Les: Venninne av drapsofferet: – Han fikk øks gjennom døra, men var ikke redd

Vitner

Martha Grønbrekk (82) er nabo til den avdøde fra Dokka.

Martha Grønbekk (82) er nabo til den avdøde.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Politiet har hele tida vært interessert i tips fra publikum i dagene før drapet både på funnstedet og ved mannens bolig, enten det gjaldt personer, biler eller annen aktivitet. I tillegg går de gjennom elektroniske spor som måtte finnes. Politiet skal ha fått mange tips i saken. Den siste sikre observasjonen av den avdøde var lenge fredag ettermiddag, og det ble gjort av en politimann.

Men stadig flere vitner har meldt seg og fortalt at de så Bakken på lørdag.

En som møtte avdøde Nils Olav Bakken på lørdag er Susanne Kristiansen. Hun og samboeren var tur på med hundene sine lørdag ettermiddag og slo av en prat med avdøde.

– Jeg og samboeren min kom gåendes og da pratet vi med Nils Olav som fortalte at han hadde fått nye møbler. Da var klokka rundt 15.30. Han virket blid og fornøyd.

Les: – Møtte Bakken på lørdag

Onsdag kveld bekreftet politiet at mannen må ha vært i live på lørdag, noe som kraftig reduserer tidspunkltet for når mannen ble drept. Politiet har ikke kunne sagt til nå om mannen ble drept i boligen sin, på funnstedet eller noe annet sted.