NRK Meny
Normal

Dovre: Lokker boligjegere med høyfjellstomter

Dovre kommune håper boligtomter høyt til fjells, med spektakulær utsikt fra kjøkkenvinduet, skal lokke flere til å bosette seg i kommunen.

MER NATUR: Litt etter litt tilbakeføres naturen på Dovrefjell

UTSYN: Dovre kommune tror at å ha dette fjellområdet rett utenfor stuedøra skal få folk til å bygge og bo i kommunen.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

Som mange andre kommuner i Distrikts-Norge sliter Dovre med å holde på beboerne sine, og få folk til å flytte til kommunen.

Derfor har noen tenkt.

Den snedige planen er å legge ut tomter til salgs i noen av de meste attraktive områdene i kommunen, blant annet så å si helt oppe på Dovrefjell.

Og denne uka ble tankene konkretisert gjennom et utkast til ny kommuneplan som kommunestyret godkjente, skriver avisa GD.

Attraktive tomter

Det er fire nye boligområder det er snakk om. Ved Skeie gård, en del av Bergsgrenda, ved Leiramoen på Dovreskogen og kanskje rosinen i pølsa – Hjelle Seter helt oppe på Dovrefjell.

– Vi tror slike nye og spennende boligområder skal gjøre det ekstra attraktivt for folk å flytte til kommunen, sier en engasjert ordfører i Dovre kommune, Bengt Fasteraune.

– Vi prøver å tenke litt på samme måten med boliger som vi gjør med hytter i dag. Det må være forholdsvis sentrumsnært, men samtidig ligge i et område som gjør at man virkelig føler at man bor på fjellet.

Hjelle Seter ligger akkurat der du kommer inn på Dovrefjellplatået, under ti minutter kjøring ovenfor Dombås sentrum.

Ordfører Bengt Fasteraune

BO PÅ DOVREFJELL: Ordfører i kommunen med moskus i kommunevåpenet, Bengt Fasteraune, sier området de nå vil legge ut til boligtomter borger for en skikkelig fjellfølelse.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Ikke tomter til hytter

Fasteraune understreker at tomteplanene skal være til boliger man skal bo i på heltid, ikke hyttetomter.

– Vi tror det går an å ha hyttefelt og boligfelt i samme område selv om de er avgrenset hver for seg. Vi vil altså tilrettelegge for å bo i de samme attraktive områdene som hyttene ligger i, forteller Fasteraune.

– Er det noen begrensninger med tomter så høyt til fjells?

– Utfordringen kan være det med vann og avløp, men nå jobber vi med det i forhold til hyttene på nedsiden av dette feltet så dette får vi til hvis interessen er der, sier Fasteraune.

Nå skal arealplanen ut på høring før den behandles politisk utpå vårparten. Deretter kan kommunen starte jobben med å markedsføre dette og se om det er noen interesse for å bo midt i fjellet.