NRK Meny
Normal

Hege har dør til dør-aksjon: – Kan jeg få bygge i hagen din?

HAMAR (NRK): Kommunen kan ikke tilby sentrumsnære tomter. Hege Forsberg Krogh spør derfor om å få lov til å bygge i noens hage.

Vil bygge enebolig

Hege Forsberg Krogh jakter på den perfekte tomta, for å bygge sin egen bolig sentrumsnært i Hamar.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Hamar kommune frister med nærhet til Gardermoen og Oslo. Ny firefelts motorvei har gjort mjøsbyen mer attraktiv. Det samme har nytt kulturhus, stupetårn og nærhet til marka. Men kommunen kan ikke tilby sentrumsnære tomter. Den nærmeste byggeklare tomta som kommunen kan tilby for en enebolig, ligger 13 kilometer unna.

Banker dører for å få tomt

AKSJON: Hege Forsberg Krogh har banket på 28 dører, i håp om å få lov til å bygge en enebolig i noens hage.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Inspirert av venninne

Mange blir nok tatt litt på senga, for det er jo ikke et sånt spørsmål man får hver dag. Det er veldig mange hyggelige mennesker, men de fleste svarer at det nok ikke er aktuelt for dem, sier Hege Forsberg Krogh.

Hun har hitill banket på 28 dører, i håp om å få lov til å bygge en enebolig i noens hage.

– Jeg har en venninne som hver dag gikk forbi en stor eplehage, og tenkte at der kunne hun tenkt seg å bygge. En dag banket hun på døra til eieren og spurte om å få bygge på tomta, og i dag bor hun der, sier Krogh.

Hun ble inspirert av venninnens fremgangsmåte, og går nå selv og banker på der hvor folk har store hager. Men foreløpig har ikke Forsberg Krogh fått napp.

Vil ble en «ja-kommune»

Vil jakte grønne lunger

Ordførerkandidat for Høyer i Hamar, Knut Fangberget, sier han vil jakte på flere grønne lunger, der man kan bygge nye boliger.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Høyres ordførerkandidat, Knut Fangberget, vil jakte på noen av de mange «grønne lungene» som Hamar har å by på.

Noe av Klukhagan, for eksempel, og flere lignende steder synes jeg er gode alternativer. Vi får lete etter flere slike. Det er mange grunneiere som ser for seg utbygging, og det må vi ta på alvor og være mer «ja-kommune», sier Fangberget.

Bygger tett

På Velthagan, Lund-Voll i Hamar bygges det tett i tett med boliger. – Vi har fått beskjed om å bygge tett, sier Einar Busterud i By- og bygdelista.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Hvis Hege har tenkt å bygge en enebolig, så kan jeg ikke tilby noen sentrumsnær tomt. For vi har fått beskjed om å bygge tett, og det er tett bygging som gjelder. Man må da opp til Ingeberg som ligger 6 kilometer unna, eller Vang der jeg selv bor. Der er det fint og fullt mulig å overleve, smiler Einar Busterud som er ordførerkandidat for By og Bygdelista i Hamar.

Hamar er «fullt»

Nåværende ordfører for Hamar, Morten Aspeli, sier at han har varslet en gjennomgang for å se på hvilke områder som kan omformes, og hvor det kan skapes nye boligområder. Det er også oppfordringen fra Forsberg Krogh nå før valget.

Lokale politikere bør legge til rette for mer privat kjøp av tomter i Hamar. Det er veldig synd at det er så få tomter til salgs for privatpersoner, og at man må jobbe så lenge med det, for å få oppfyllt drømmen sin, sier Forsberg Krogh.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND