NRK Meny
Normal

Dømt til forvaring for frihetsberøvelse og mishandling av kamerat

En Stange-mann i 30 åra er dømt til fire års forvaring etter at han holdt en kamerat i leiligheten sin i 12 dager og knivstakk og mishandlet ham.

Hamar tinghus

En Stange-mann er i Hedmarken tingrett dømt til fire års forvaring for frihetsberøvelse og vold.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er ikke første gangen Stange-mannen er dømt for grov vold. Han er tidligere straffedømt 13 ganger, sju av gangene for voldsbruk.

Hedmarken tingrett konkluderte dermed med at det ikke er tilstrekkelig med vanlig fengselsstraff denne gangen, men at forvaring er nødvendig.

Vold og mishandling i 12 dager

Det mannen er dømt for nå, startet i leiligheten hans i Hamar den 20. oktober i fjor. Da mistet Stange-mannen fullstendig besinnelsen og knivstakk kameraten sin i låret og i leggen. I tillegg slo og sparket han kameraten, blant annet i hodet.

Bakgrunnen for at han ble så sint, skal ifølge dommen ha vært, at kvinnen han hadde hatt et forhold til i en periode, hadde innyndet seg hos kameraten. Han ville så «banke sannheten» ut av kameraten, står det i dommen fra Hedmarken tingrett.

Kameraten, altså fornærmede, bodde på den tiden hos den dømte mannen.

Dagene som fulgte var fylt av rus og krangling. Retten mener fornærmede ble holdt i leiligheten med vold og trusler i 11 til 12 dager.

Han ble knivstukket på nytt. Den dømte mannen kastet blant annet en kniv i leggen til fornærmede og stakk ham i hofta slik at han fikk et åtte cm langt og fem cm dypt kutt. Ved en anledning ble han også bundet fast til en seng og truet på livet.

Politiet ble varslet av en slektning av den dømte mannen og pågrep begge den 2. november.

Ingen formildende omstendigheter

Stange-mannen har vært rusmisbruker i mange år og forklarte i retten at han var «stein gal» i denne perioden.

Hamar tinghus

Hedmarken tingrett fant ingen formildende omstendigheter i saken.

Foto: Mette Finborud Børresen

Det er ingen formildende omstendighet. Hedmarken tingrett mener den dømtes handlinger må ha vært gruoppvekkende for fornærmede.

« ...det kan synes som et lykketreff at han ikke er påført alvorlige skader, jfr. tiltaltes bruk av kniv og at han på grunn av rus ikke hadde kontroll over sinnet sitt», står det i dommen.

Stange-mannen tilsto forholdene i retten.

Ikke utilregnelig

Psykiatrisk sakkyndige har vurdert den dømte mannen og kommet fram til at han ikke var utilregnelig i perioden volden og mishandlingen fant sted.

Langvarig frihetsberøvelse sammen med legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter fyller grunnvilkårene for forvaringsdom.

De sakkyndige pekte også på at det er stor gjentakelsesfare, altså at det er reell fare for at Stange-mannen kan komme til å bruke vold mot noen igjen.

Hedmarken tingrett kom fram til at samtlige vilkår for forvaringsdom var til stede og dømte mannen til fire års forvaring med en minstetid på to år.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Høyesterett avviser avskjedssak

  Stein-Robin Kleven Bergh får ikke prøvd avskjedssaken sin for Høyesterett, ifølge Glåmdalen. Kleven Bergh ble avskjediget fra politiet i 2015 etter å ha kommet med uttalelser om politikere som ble oppfattet som rasistiske.

 • Garasjebrann i Mesnalia

  Laster Twitter-innhold
 • Skolebuss av veien ved Kapp

  En skolebuss kjørte av veien ved Kapp Legesenter ved 14.45-tiden mandag. Bussen holdt på å velte og står på kanten av veibanen. Alle i bussen er ute og fremstår som uskadet, ifølge nødetatene.

  Buss kjørte av veien ved Kapp legesenter
  Foto: Jorun Vang / NRK