NRK Meny
Normal

Kvinne (47) dømt til fire års fengsel for vold mot barna sine

Den hovedtiltalte sjubarnsmora i den store barnemishandlingssaken på Gjøvik ble fredag dømt til fire år og tre måneders fengsel for omfattende vold mot egne og andres barn.

Gjøvik tingrett

Rettssaken mot de fem personene gikk i Gjøvik tingrett.

Foto: Jorun Vang / NRK

Søsteren til den hovedtiltalte moren, en kvinne på 32 år, ble også dømt til fengsel i ett år for vold mot egne og andres barn. Det samme ble en av de mannlige tiltalte i saken. Den 32 år gamle kvinnen anket på stedet.

Den hovedtiltalte kvinnen på 47 år ble i tillegg dømt til å betale over én million kroner i erstatning til barna sine.

I alt fem personer, alle med tilknytning til det norsk-somaliske miljøet på Gjøvik, sto i saken tiltalt for mishandling og vold mot egne barn og andres barn. Ni barn og én voksen hadde status som fornærmet. Det yngste barnet er tre år.

De to andre tiltalte i saken, begge menn, ble dømt til henholdsvis 90 og 45 dagers fengsel for vold og mishandling mot barn. De tre mennene i saken ble frikjent på flere av punktene de sto tiltalt for, men mannen som ble dømt til 45 dagers fengsel anket på stedet. De tre andre som ble dømt i Gjøvik tingrett fredag, har ikke bestemt seg for om de anker eller ikke.

Dømt for grov vold

Tiltalen mot de fem beskrev vold og mishandling mot barn, som spark og slag med ledninger, belter og pinner, kvelertak og trusler. Ifølge tiltalen skal en av foreldrene ha holdt hodet til et av barna under vannet og truet med omskjæring.

Retten la i domsavsigelsen spesielt vekt på at volden den 47 år gamle kvinnen hadde utsatt barna sine for, var grov og at den hadde pågått over lang tid. Det ble også vektlagt at volden ble utført som straff på relativt uskyldige hendelser.

I følge dommen skal noen av barna ha dekket over for foreldrene sine gjennom forklaringer i retten. Under rettssaken modererte to av barna sin forklaring, og mente at volden ikke var så alvorlig som de først hadde gitt uttrykk for. Den ene gutten sa i retten at han hadde løyet mye i det første dommeravhøret. Under domsavsigelsen fredag mente retten det var påfallende at gutten hadde endret forklaring bevisst for å redusere morens straffskyld i saken.

Ble slått med dusjhodet

Retten valgte imidlertid å tro på de yngste barna, som forklarte om omfattende og grov vold i hjemmet.

Ei sju år gammel jente forklarte i dommeravhør at moren hadde slått henne i hodet med dusjhodet og holdt hodet hennes under vann. Retten fant det utvilsomt at jenta snakket sant.

Videre vektla retten forklaringen til den eldste datteren til den 47 år gamle voldsdømte kvinnen, en kvinne på 27 år. Datteren forklarte for retten at hun hadde vært vitne til omfattende trusler og vold, både mot henne og de yngre søsknene hennes. Retten mente forklaringen var troverdig, og at den underbygges av de yngste barnas forklaringer.

Utelukker ikke anke

Forsvareren til den domfelte sjubarnsmoren, Snorre Torgrimsby, mener dommen er streng.

– Fire år og tre måneders fengsel er vel strengt, sier han.

– Jeg har ikke diskutert noen mulig anke med min klient, men jeg utelukker det ikke.

Aktor Julie Dalsveen la ned påstand om fengsel i fem år og fem måneders fengsel for den hovedtiltalte kvinnen, og hun mente dommen var grundig og gjennomarbeidet.

– Denne dommen viser at det ikke er lov å bruke vold mot barn i Norge, og det er en viktig prinsippsak. Jeg kjenner ikke til lignende saker her i landet, sier hun.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.