Normal

Hadde 15 kilo hasj i bagasjen - dømt til fengsel

Tre menn er dømt til fengsel for oppbevaring av 15 kilo hasj. De tre ble stoppet på Skarnes, og i bilens bagasjerommet fant politiet narkotikaen i en bag.

Glåmdal tingrett

Rettssaken mot de tre gikk i Glåmdal tingrett 8. og 9. september.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De tre utenlandske mennene var tiltalt for å ha oppbevart 15 kilo hasj i bilen de kjørte. Mennene ble stoppet av politiet på Skarnes i mars etter at politiet hadde spannet på dem.

Nå har Glåmdal tingrett dømt de tre mennene til henholdsvis to år, to år og to måneder og to år og seks måneder.

Alle mennene er fra Albania, men en av dem bor i Sverige.

To erkjenner, en nekter

I bagasjerommet på bilen fant politiet en bag med 15 kilo hasj. Mennene var på vei ut av landet med narkotikaen.

To av mennene erkjente straffskyld under rettssaken, mens tredjemann nektet straffskyld. De har sittet i varetekt siden de ble pågrepet den 12. mars.

Mannen som nekter straffskyld fikk den strengeste straffen. Han forklarte under rettssaken at han sov og ikke visste at de hadde med seg narkotika.

De to andre får noe strafferabatt fordi de erkjenner straffskyld. En av dem erkjente kjennskap til narkotikaen veldig sent.

Det var først i et politiavhør i begynnelsen av september at han gjorde det. Da hadde han nektet for at han visste om narkotikaen gjennom flere politiavhør og seks fengslingsmøter. Derfor fikk han mindre fradrag for tilståelse enn mannen som ble dømt til to års fengsel.

– Følte seg tvunget

En av mennene forklarte i retten at årsaken til at han hentet narkotikaen var at han hadde opparbeidet seg gjeld fra flere personer i kriminelle miljøer, og flere ganger var blitt truet til å betale tilbake. Han forklarte at han nærmest følte seg tvunget til å ta på seg oppdraget.

Han ble dømt til 2 års fengsel, og fikk noe redusert straff på grunn av tilståelse, men retten la også noe vekt på at han følte seg truet til å ta på seg oppdraget.

Den andre mannen som har erkjent straffskyld forklarte at han ble spurt om å være med fordi vedkommende som skulle kjøre ikke snakket albansk. Han sa etter noen dagers betenkningstid ja. Han ble dømt til fengsel i to år og to måneder, og fikk noe strafferabatt siden han tilsto.

Hans forsvarer Marthe Notøy har foreløpig ikke fått snakket med sin klient om dommen, og de har dermed ikke bestemt seg for om de anker.

Tredjemann nekter for at han visste at det var narkotika i bilen, sjøl om det unektelig var det og de to andre i bilen innrømmer dette.

Mulig anke

Retten tror ikke på mannens forklaring, og mener det ikke er tvil om at han kjente til narkotikaen i bilen.

«Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte visste at det var 15 kilo hasj som skulle hentes, og at han deltok i den felles straffbare handlingen som det innebar.», står det i dommen fra Glåmdal tingrett.

Mannens forsvarer Petter Sørensen sier han ikke har fått snakket med sin klient om dommen, men sier de har snakket noe om mulig anke tidligere.

– Vi har snakket om dette litt på forhånd, og det er svært trolig at vi anker. Men jeg har ikke snakket med ham om dommen foreløpig, så vi har ikke tatt noen endelig avgjørelse ennå, sier Sørensen.

Stoppet etter spaning

Det var midt på dagen den 12. mars i år at de tre mennene ble stoppet av en politipatrulje på E16 på Skarnes i Sør-Odal etter spaning.

Da politiet åpnet bagasjerommet fant de en bag med narkotika. Etter nærmere undersøkelser viste det seg å være 15 kilo hasj.

Gateverdien varierer ut ifra styrkegraden på hasjen, og hvor store mengder man kjøper, men det koster mellom 100 og 150 kroner for ett gram hasj noe som kan gi dette partiet en verdi på et par millioner.

Mennene var på vei ut av Norge med hasjen.