NRK Meny
Normal

Dømt til tre års fengsel for brutalt hjemmeran

Et samboerpar fra Hamar er dømt til henholdsvis tre år og to års fengsel etter at de ranet en familie i deres eget hjem i Stange.

Etterforskning etter ran i Stange

Politiet lette etter spor etter det væpna ranet i Stange.

Foto: Mette Finborud Børresen

Det var i desember i fjor at de to ringte på døra i en bolig i Stange ved 03-tida på natta. Da sønnen i huset åpnet ble han truet med et gevær, som viste seg å være en softgun.

Også moren i huset ble truet med en softgun. Ifølge dommen var parets softgun tunge, geværlignende våpen og så ut som virkelige våpen.

Mannen er nå dømt til tre års fengsel, mens kvinnen er dømt til to års fengsel.

Fryktet for sitt liv

Ran i Stange

Familien fryktet for sitt liv under ranet.

Foto: Mette Finborud Børresen

Ranerne fikk med seg lommebok, PC, mobiltelefon og bilnøkler. De forsvant fra stedet i familiens bil.

Ifølge dommen var familien svært redd under ranet, og trodde deres siste time var kommet. Blant annet fordi den mannlige raneren var svært aggressiv og urolig.

Hedmarken tingrett mener det ikke er noen tvil om at han ranet til seg gjenstandene ved å komme med trusler som fremkalte alvorlig frykt. Blant annet sa han at de kom fra politiet, og at de ville komme tilbake hvis familien tilkalte politiet.

I dommen står det: «De fornærmede er blitt utsatt for et svært skremmende ran med alvorlige trusler fremsatt ved bruk av det som av de fornærmede ble oppfattet å være virkelige geværer. Ranet fant sted i familiens private bolig på nattestid, og familien ble plukket som et helt tilfeldig offer for ranerne.»

Ranet var ikke planlagt, og det var tilfeldig at de havnet hos den familien som dem gjorde. De var i utgangspunktet på jakt etter en bil.

Innrømmet ran, men husker lite

Begge var tiltalt for flere kriminelle forhold, men det mest alvorlige er hjemmeranet i Stange.

Paret er også dømt til å betale oppreisning til familien de ranet på til sammen 310 000 kroner.

Familien har etter ranet følt seg svært redde, og moren og sønnen som ble truet med våpen forklarte i retten at de har angst og sover dårlig. Moren føler seg ikke trygg i sitt eget hjem, og begge sier at livet har endret seg etter ranet.

Under rettssaken forklarte den dømte raneren at han hadde utført ranet, men at han husket lite fra ranet fordi han vært ruset på narkotika.

Kvinnen nektet straffskyld, men retten mener at det er bevist at kvinnen var med på ranet. Og når samboeren banket på døra så skjønte hun hva hensiktet var, men valgte likevel å være med.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang