NRK Meny
Normal

Raner meldte seg sjøl etter to år - dømt til fengsel

Mannen som meldte seg sjøl og tilsto et grovt butikkran i Hamar er dømt til to år og tre måneders fengsel.

Coop prix Børstad, Hamar

Det var denne butikken som ble utsatt for et grovt ran i 2012.

Foto: Anne Næsheim

Mannen i 20-årene dukket opp på politistasjonen på Hamar i april, og innrømmet et butikkran som ble begått i mars 2012. Denne uken gikk saken mot ham i Hedmarken tingrett, og allerede fredag var dommen klar.

– Jeg har ikke snakket med min klient om dommen, men den er i tråd med aktors påstand og slik jeg forsto min klient så var det en påstand han hadde forståelse for, og han hadde ingen spesielle bemerkninger på den, sier mannens forsvarer, Ove Herman Frang.

De har ikke drøftet om de vil vurdere å anke dommen.

Aktor Barbro Røkenes skriver i en kommentar til NRK at hun i løpet av noen dager vil ta stilling til om påtalemyndigheten godtar dommen. Hun har også merket seg at dommen er i samsvar med hennes påstand.

Nøye planlagt

Retten mener at ranet var grovt og nøye planlagt.

Det var lørdag 3. mars 2012 at tiltalte og en annen person ranet butikken på Børstad i Hamar. To unge menn i butikken ble truet med skytevåpen, som viste seg å være en softgun, den ene ble stukket med kniv uten at han ble alvorlig skadet.

Ranerne stakk av med 15.000 kroner, og lenge var ranet uoppklart.

Må betale erstatning

Men så i april i år dukket den ene raneren opp på politistasjonen og tilstod ranet. Noen uker før ranet hadde han jobbet som vikar i butikken. Nå ville han gjøre opp for seg for å komme videre i livet. Han ble tiltalt for grovt ran og for å ha knivstukket en butikkansatt.

Hamar tinghus

Rettssaken mot mannen gikk i Hedmarken tingrett tidligere i uka.

Foto: Linda Vespestad / NRK

I begynnelsen av uka gikk rettssaken mot mannen i Hedmarken tingrett. Aktor la ned påstand om to år og tre måneders fengsel.

I dag ble han altså dømt til to år og tre måneders fengsel. 72 dager trekkes ifra siden han har sittet fengslet så lenge.

Han dømmes også til å betale til sammen 110 000 kroner i oppreisning til de to ansatte som var på jobb da ranet skjedde.

– Grovt ran

I retten forklarte en av de butikkansatte at han trodde at han skulle dø, og at han fryktet for den andre ansattes liv. Han forklarte også at han i ettertid hadde mye mareritt og problemer med å sove. Også den andre ansatte forklarte at han fryktet for sitt liv. Begge ble slått og sparket under ranet.

Hedmarken tingrett mener at ranet må anses som grovt, og tror ikke at den dømte påførte knivstikkene ved et uhell slik han forklarte i retten.

Tingretten mener at han utførte tre raske stikk med kniven på en av de ansatte for å skremme ham. «Retten mener det således er bevist at stikkene ble utført med vitende og vilje.», står det i dommen fra Hedmarken tingrett.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Nr. 6 i korps-NM

    Kolbu janitsjarsjarkorps med dirigent Christian Tennfjord ble nummer 6 i helgas norgesmesterskap for janitsjar, i regi av Norges musikkorpsforbund. De var 3,5 bak vinneren Christiania blåseensemble. Dette er korpsets beste plassering noensinne.

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.