NRK Meny
Normal

Dømt til fengsel for økonomisk bedrageri i morens navn

En kvinne fra Hedmarken er dømt til fengsel i ett år og ti måneder etter at hun tok opp flere kredittkortlån i morens navn – uten hennes samtykke.

Hamar tinghus

Rettssaken gikk over fire dager i Hedmarken tingrett på Hamar.

Foto: Linda Vespestad

Kvinnen i 30-årene var tiltalt for grovt økonomisk bedrageri etter at hun tok opp kredittkortlån for over 600 000 kroner i morens navn uten at hun visste om det. Hun var også tiltalt for forsøk på det samme for cirka 1,5 millioner kroner.

Hun er dømt på alle de 41 punktene i tiltalen, og er dømt til ett år og ti måneders fengsel. Der seks måneder gjøres betinget, med en prøvetid på to år. Det vil si at hun må sone ett år og fire måneder i fengsel, hvis dommen fra tingretten blir stående.

Richard Røed, Randi Kristiansen Lien

Aktor i saken, Richard Røed, og politirevisor Randi Kristiansen Lien under rettssaken mot kvinnen.

Foto: Linda Vespestad

Påtalemyndigheten regner med at de ikke anker dommen, men forsvareren sier de ikke har bestemt seg for om de anker.

«Handlet med viten og vilje»

Kvinnen nektet straffskyld i Hedmarken tingrett, og forklarte at moren visste om lånene og at de tok opp lånene sammen. Moren benektet dette da hun forklarte seg under rettssaken.

Retten tror ikke på den dømte kvinnens forklaring. I dommen står det: «Retten mener at det er godtgjort at tiltalte handlet med viten og vilje, og at hun også handlet i uberettiget vinnings hensikt.»

Kvinnens forsvarer synes dommen er streng.

– Jeg har lest dommen, men har ikke hatt tid til å gå nøye igjennom den. Jeg konstaterer at hun har blitt domfelt etter tiltalen, og at det har blitt avsagt, i utgangspunktet, en streng dom. Jeg har snakket med min klient, og hun tar dommen veldig tungt, sier forsvarer Johnny Christian Schill.

Aktor er fornøyd med dommen.

– Påtalemyndigheten ser at vi har fått medhold i våre synspunkter både med tanke på skyld og i all hovedsak også straffeutmålingen, og vi er fornøyd med dommen, sier aktor i saken, Richard Røed.

Mener hun brøt morens tillit

Retten finner det skjerpende at en vesentlig del av bedrageriene er begått overfor en nærstående, hennes mor. Kvinnen fikk tilgang til morens bankkonto ved å tilby henne hjelp med å betale regninger.

Johnny Christian Schill

Kvinnens forsvarer Johnny Christian Schill.

Foto: Linda Vespestad

Denne tilgangen har hun så utnyttet til egen vinning, hvilket retten mener må anses som et grovt tillitsbrudd overfor moren, står det i dommen fra Hedmarken tingrett.

«Hun har ved sine handlinger påført moren betydelig pågang fra kreditorer, blant annet i form av flere inkassosaker,» skriver tingretten i dommen.

Det samlede beløpet i saken dreier seg om 2,2 millioner kroner, hvorav om lag 700 000 kroner gjelder fullbyrdede bedragerier. Deler av dette beløpet er bedrageri i navnet til borettslaget hun var leder for i en periode.

Hedmarken tingrett mener også at det er skjerpende at kvinnen i ettertid har lagt skyld på moren ved å hevde at handlingene var gjort i samråd med, og på initiativ fra, moren.

Tom konto

Retten tror på morens forklaring om at hun ikke visste at lånene ble tatt opp i hennes navn. I retten forklarte moren at hun oppdaget at noe var galt da hun ikke hadde penger til å betale hjemreisen fra en ferie.

Det viste seg at kontoen var tømt, og da hun fikk sønnen til å se nærmere på hennes økonomi fant de ut at det var tatt opp flere lån i hennes navn. Sporene ledet fram til hennes datter, og moren valgte å anmelde saken.

Politiets etterforskning viser at kvinnen tok opp kredittkortlån for til sammen 600 000 kroner i morens navn, samt forsøk på det samme på cirka 1,5 millioner kroner.

Tror på morens forklaring

Det er også bestilt varer i morens navn. Flere av lånene ble søkt om når moren var på utenlandsreise eller på jobb.

Retten mener det er flere forhold som beviser at moren snakker sant. Blant annet ble det funnet flere kredittkort og post hjemme hos den tiltalte som var utstedt og adressert til moren.

Retten mener også at det er bevist at det var den tiltalte som var i pengenød, ikke moren.

Aktor la ned påstand om to års fengsel, men retten valgte å gjøre deler av straffen betinget på grunn av kvinnens helsetilstand.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Gjøvik

    Alle kom seg ut da det brøt ut brann i en bolig i Nerby Terrasse i Gjøvik klokka 00.40 i natt. Brannårsaken var trolig varmgang i en avfukter, melder politiet.

  • Får 30.000 for å pendle

    Ansatte i fylkeskommunen som må pendle når Hedmark og Oppland slås sammen skal få mellom 20.000 og 30.000 kroner i kompensasjon i året, samt inntil en times reise hver dag inkludert i arbeidstiden. Det skriver Østlendigen.