NRK Meny
Normal

Dømt til fengsel etter husbrann

En mann i 40-årene fra Hedmarken er dømt til 90 dagers fengsel etter at han tente på et hus i Løten i januar i fjor.

Brannskadet hus, Ådalsbruk

Huset ble totalskadet i brannen natt til 11. januar 2013. En mann er nå dømt for å ha tent på huset.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

Rettssaken mot mannen gikk i Hedmarken tingrett den 18. desember, og han erkjente ikke straffskyld for tiltalepunktet som gjaldt husbrannen.

Han var tiltalt for grovt skadeverk for å ha tent på huset han bodde i. Huset ble totalskadet i brannen. Han var også tiltalt for bruk av narkotika på samme tidspunkt. Dette erkjente han straffskyld for.

Ulike forklaringer

Mannen har gitt sprikende forklaringer om hva som skjedde da brannen startet. I et av politiavhørene forklarte han brukte lampeolje til å fyre opp i ovnen.

Brannskadd hus, Ådalsbruk

Mannen kom seg uskadet ut av huset med hunden. Den fikk litt skader i pelsen, men ble ikke livstruende skadet.

Foto: Halvor Mykleby

I et annet avhør forklarte han at han sprutet lampeolje på gulvet ved et uhell.

Videre forklarte han det ikke var annet enn ved i ovnen da han tente opp, og at han hadde satt ovnsdøra på gløtt. Han oppdaget at det hadde begynt å brenne i noen klær som lå ved ovnen, og slukket dette. Deretter så han en ny brann.

– Fyrte opp med lampeolje

Under rettssaken forklarte mannen at han sprutet lampeolje inn i ovnen da han skulle fyre opp. Han sølte på gulvet og på pelsen til en hund som var i huset. Han kunne ikke huske om det lå ved i ovnen. Da han tente opp, begynte det å brenne langs gulvet og i pelsen til hunden.

Han slukket brannen på hunden og på teppet. Brannen blusset opp igjen, og han forsøkte å slukke uten å lykkes.

Han kom seg ut med hunden, og huset ble fort overtent. Hunden ble ikke alvorlig skadet.

Tror ikke på mannen

Tingretten tror ikke på forklaringene mannen ga i retten eller til politiet da det gjelder hvordan brannen startet. Undersøkelser viser at ovnsdøren ikke sto på gløtt, og at det ikke var fyrt i ovnen før brannen startet.

Hamar tinghus

Rettssaken mot mannen gikk i Hedmarken tingrett i tinghuset i Hamar.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

En brannhund markerte for brennbar væske på kjøkkenet, i gangen og i stua. Retten ikke i tvil om at han ødela huset ved å tenne på.

Retten er heller ikke i tvil om at åpen ild er årsaken til brannen, og at det begynte å brenne ved at mannen tente på brennbar væske i huset, og ikke da han skulle tenne opp i ovnen.

Det finnes ingen holdepunkter på at mannen forårsaket brannen med vilje, ifølge dommen fra tingretten. Hvorfor han gjorde dette er uklart.

Aktor la ned påstand om seks måneder fengsel, der 90 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. På grunn av lang saksbehandlingstid får mannen redusert straff, og han dømmes dermed til 90 dagers fengsel.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hotell vant gjev pris

  Festningshotellet i Kongsvinger vant i kveld «Historic Hotel Castle Award». Prisen ble delt ut på et slott i Dublin. – Dette er helt fantastisk moro, sier Monica Grønvoll Aaen, direktør ved Festningshotellet i Kongsvinger til NRK.

 • Nominert til årets ildsjel

  Evelyn Veisten, leder i Østre Toten helselag, er en av fem nominerte til prisen "årets ildsjel" under Idrettsgallaen i januar. I dag fikk hun den overraskende nyheten, og ble naturlig nok svært stolt og glad! TV-titterne og en jury skal stemme frem vinneren.

  Evelyn Veisten
  Foto: Anne Næsheim / NRK
 • Oppdatering trafikkulykke Fv26

  To personer var involvert i trafikkulykken på Tolga, begge er uskadd. Det er noen materielle skader på bilen. Trafikken går som normalt.