Dømt til 18 års fengsel – funnet utilregnelig

Mannen som er dømt for drapet på Galina Sandeva i 2015, kan ikke straffes, opplyser statsadvokaten til TV 2.

IKKE BRUK

DRAPSSTEDET: Galina Sandeva ble funnet med minst 30 knivstikk i overkroppen og på halsen 17. desember 2015.

Foto: NTB/Berit Roald, politiet

I april i fjor ble mannen fra Hamar dømt til 18 års fengsel etter at den bulgarske 28-åringen ble funnet drept i bilen sin på Bispekaia i Bjørvika 17. desember 2015. Obduksjonsrapporten viste av kvinnen, som var en del av hovedstadens prostitusjonsmiljø, ble drept av over 30 knivstikk i overkroppen.

Nå har påtalemyndigheten snudd etter at mannen anket dommen til Borgarting lagmannsrett. Til TV 2 opplyser statsadvokat Andreas Schei at retten har konkludert med at 27-åringen er utilregnelig fordi han var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Ikke funnet psykotisk i tingretten

Mannen hevdet under rettssaken i Oslo tingrett at han handlet i nødverge, men ifølge dommen fant retten det bevist utover enhver rimelig tvil at handlingen ikke skjedde i nødverge.

Den tiltalte var i forkant av saken gjennom en full psykologisk observasjon. Psykologspesialist Bjørn Solbakken og lege og spesialist i psykiatri, Helge Haugerud, konkluderte i juni 2016 med at mannen ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og at han derfor kunne tiltales som tilregnelig.

Nye observasjoner førte til helomvending

Da ankesaken startet i mai i år, uttalte statsadvokaten at saken først og fremst står om tilregnelighet. Etter nye observasjoner av mannen helte de sakkyndige mot at 27-åringen likevel ikke er tilregnelig.

Den tiltaltes forsvarer, Joar Berg Henjum, sier til NRK at saken er en tragedie for alle berørte.

– Nå har saken omsider fått et juridisk riktig utfall. Den alvorlig syke skal ikke straffes - han kan ikke bebreides på samme måte som oss andre, sier Henjum.

Torsdag skal retten ta stilling til om mannen skal overføres til tvungen psykisk helsevern eller om han skal løslates, melder TV 2.