NRK Meny
Normal

Dømt til 12 års fengsel for overgrep mot sønn og kamerat

En mann fra Hedmark er dømt til flere års fengsel for å ha misbrukt to gutter. Særlig sønnen er utsatt for særdeles grove seksuelle overgrep, ifølge lagmannsretten.

Iris Storås, Helge Hartz, Harald Stabell

LAGMANNSRETTEN: Aktor Iris Storås, forsvarer Harald Stabell og bistandsadvokat Helge Hartz i samtale under rettsforhandlingene i Eidsivating lagmannsrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Mannen i 40-årene har hele tiden nektet straffskyld, og anket dommen da han ble dømt til 12 års fengsel i Sør-Østerdal tingrett i fjor. Nå har også Eidsivating lagmannsrett gjort det samme, men under tvil.

Retten mener at noen av overgrepene er så grove at 12 år er noe mildt, men har under tvil valgt å følge aktors påstand.

Hedmarkingen er dømt for å ha misbrukt sin sønn seksuelt fra han var åtte år gammel. Overgrepene pågikk fram til han var 12 1/2 år. Overgrepene mot kameraten pågikk noen måneder i 2013 da han var 11 år. Det var han som fortalte moren om overgrepene.

Tror på guttene

I avhør fortalte sønnen om grove og smertefulle overgrep. Lagmannsretten skriver i dommen at guttene, særlig sønnen, ble utsatt for «særdeles grove seksuelle overgrep».

Mannen nekter straffskyld, og mener det handler om hevn fra moren som ønsket at sønnen skulle bo mer hos henne eller at kameraten var sjalu på sønnen som fikk ting.

Lagmannsretten ser ingen grunn til å tvile på guttenes forklaringer. Sønnen fortalte om overgrep som pågikk jevnlig i flere år, og som ble hyppigere og grovere etter som årene gikk.

– Varig skade

«De overgrepene tiltalte har utsatt guttene for, er egnet til å gi guttenes mentale helse varig skade», står det i dommen.

Spesielt sønnen sliter etter det han har opplevd. Han har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse, sliter med sosiale relasjoner og angst, og har problemer med å gjennomføre enkle hverdagslige ting som å gå på do og dusje.

Mannen er også ilagt kontaktforbud overfor sønnen i tre år. Han er også dømt til å betale sønnen 350 000 kroner og kameraten 250 000 kroner i oppreisningserstatning.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Forsinket dobbeltspor til Hamar?

  Bygging av dobbeltspor på Dovrebanen til Hamar kan bli utsatt. Det går fram av et dokument fra Bane Nor som Aftenposten har fått tilgang til. I dokumentet peker Bane Nor på at det ikke er realistisk med dobbeltspor til Hamar før i 2026. Dette er to år senere enn hva Stortinget har vedtatt i Nasjonal Transportplan.

  Togstreik
  Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK
 • Seks i samme bil bøtlagt

  Seks personer i samme bil ble søndag ettermiddag bøtlagt. Ingen av dem brukte bilbelte. Det skjedde da Utrykkningspolitiet stanset en bil på riksvei 4 på Dalsjordet i Gjøvik.

 • Gulliksen til Tyskland

  Elverum håndballs gode høyrekant Kevin Gulliksen går til tyske Minden. Det melder Østlendingen. Det betyr at det bare ble med en sesong for Gulliksen hos serieleder Elverum. I Minden blir han lagklamerat med en annen tidligere elverumspiller Magnus Gullerud.