NRK Meny
Normal

Dømt for dyreplageri i Sverige også

Åsnes-kvinnen som er fradømt retten til å ha hunder i Norge, er nå dømt for dyreplageri og frihetsberøvelse i Sverige.

Deler av døde hunder

På gården til kvinnen i Åsnes ble det funnet rester av døde hunder.

Foto: Bilder fra Mattilsynet

Kvinnen er dømt til å betale 130 kroner i dagbøter i 120 dager, altså totalt 15.600 kroner. Hun må også betale 7000 kroner i erstatning til et drosjeselskap i Østersund og 12.700 kroner i saksomkostninger.

Alene i seks dager

Østersund tingrett har dømt kvinnen for dyreplageri, fordi hun lot de to hundene sine være alene og uten tilsyn mens hun selv var i Georgia for å hente hjem en hund til. Hun skulle være borte i to dager, men ble holdt igjen på flyplassen i Georgia, slik at hundene ble alene i seks dager.

I følge dommen ringte hun en nabo og ba ham se til hundene, men hundene var så aggressive at han ikke turte å gå inn til dem. Det ga han henne beskjed om uten at hun gjorde noe for å få noen andre til å ta seg av hundene, står det i dommen.

Kvinnen har gjentatte ganger vært i politiets søkelys for dårlig hundehold.

Stengte taxisjåfør inne på gården

I tillegg er hun dømt for frihetsberøvelse fordi hun stengte en kvinnelig taxisjåfør inne på gården sin. Taxisjåføren satt i bilen i 40-45 minutter med låst dør, uten å kunne komme seg noe sted. I følge dommen var hun veldig redd.

Bakgrunnen for denne hendelsen var at Åsnes-kvinnen ikke hadde penger til å betale taxituren fra flyplassen og hjem til gården i Hammerdal. De kranglet om oppgjøret, taxisjåføren satte seg i bilen for å ringe politiet, og da stengte Åsnes-kvinnen gjerdene og slapp ut en av hundene.

Situasjonen løste seg ikke før to politipatruljer og en annen taxi kom til gården.

Kan bli fratatt hundene

I dommen fra Østersund tingrett er ikke kvinnen fradømt retten til å ha hundene. Men når det nå har kommet en fellende dom for dyreplageri, vil länsstyrelsen opprette sak for å vurdere om de skal ta fra henne hundene.

Kvinnen ble altså fradømt retten til å ha hunder i Norge for alltid i 2010. Etter det flyttet hun til Sverige, hvor hun skaffet seg nye hunder. Også der er hun fradømt retten til å drive med hunder i yrkesmessig sammenheng, men altså ikke til å ha hunder privat.

I retten nektet kvinnen for både dyreplageri og frihetsberøvelse. Hun hevdet hun hadde avtalt med naboen at han skulle se til hundene, men det nektet naboen for, og retten fant flere beviser for at naboen snakket sant.

Ikke mat og drikke

Flere veterinærer har uttalt seg om tilstanden til hundene og mente de hadde lidd av å være alene så lenge. De hadde ikke tilgang til nok mat og drikke og måtte gjøre sitt fornødne på gulvet inne, i de seks dagene Åsnes-kvinnen var borte.

Østersund tingrett fant det dermed bevist at hun utsatte hundene for lidelse.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Skulle til Bergen med et flyttelass

  Sjåføren av en lettbil blir anmeldt etter at vegvesenet avdekket at tilhengeren hadde en defekt ramme (bildet). Kontrollen foregikk på Kalplassen i Nord-Aurdal. Bilen skulle helt til Bergen med et flyttelass, og ble avskiltet.

  Lettbil-tilhenger, defekt ramme
  Foto: Statens vegvesen
 • Skjøld fikk bronse

  Maren Skjøld fra Gjøvik fikk bronse under kombinasjonen i alpin-NM i Hafjell i dag, melder Oppland Arbeiderblad. Lørdag er det super-G og på søndag slalåm.

  Maren Skjøld
  Foto: Skiforbundet