Dømt etter stort våpentyveri i Trysil

En 24 år gammel mann er dømt til fengsel i åtte måneder for heleri av våpen og ammunisjon som stammet fra det store våpentyveriet i Trysil i september i 2017.

Væpnet politi Åsnes

PÅGRIPELSE: Politiet var bevæpna da de aksjonerte mot en bolig i Åsnes i forbindelse med våpentyveriet. I alt seks menn ble pågrepet i saken.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Dette er den første dommen etter våpentyveriet fra boligen til en våpensamler i Søre Osen i Trysil i september i fjor. Tyvene tok med seg hele våpenskapet med rundt 20 våpen i.

Visste at våpnene var stjålet

24-åringen som nå er dømt var ikke med på tyveriet, men han oppbevarte våpen, våpendeler og ammunisjon som stammet fra tyveriet hjemme hos seg. I retten forklarte han at to bekjente ba om å få gjemme våpnene hos ham da de fryktet at politiet var på sporet av dem.

24-åringen tilsto i retten og innrømmet at han visste at tingene stammet fra tyveriet. Den ene mannen hadde fortalt ham at han hadde stjålet våpnene fordi han skyldte folk penger.

Sør-Østerdal tingrett mener det er formildende at 24-åringen tilsto allerede i politiavhør og at han hjalp politiet med å finne flere av våpnene som ble tatt under tyveriet.  Politiet var svært bekymret over at 20 våpen var på avveie, trolig i et kriminelt rusmiljø .

Fengsel i åtte måneder

Alt i alt er 24-åringen dømt for ulovlig oppbevaring av narkotika, ulovlig bruk av narkotika, ulovlig oppbevaring av slåsshanske, ulovlig oppbevaring av ammunisjon, ikke forsvarlig oppbevaring av skytevåpen, våpendeler og ammunisjon, grovt heleri av våpen og manglende våpentillatelse.

Han er tidligere domfelt for bruk og oppbevaring av narkotika.

Sør-Østerdal tingrett har satt straffen til fengsel i åtte måneder. Han får også inndratt en slåsshanske, ammunisjon og en rifle han selv hadde kjøpt, men ikke hadde tillatelse til å ha.

24-åringen som nå bor på Hedmarken forklarte i retten at han ønsker hjelp til å slutte med rus, og til å få orden på livet sitt og få seg en jobb når han er ferdig med soningen.

Seks personer pågrepet

Da våpentyveriet ble rullet opp i desember i fjor, ble i alt seks menn i 20-åra pågrepet, alle ifølge politiet tilknyttet et rusmiljø og kjent av politiet for vinningskriminalitet fra før.

Senere i desember tilsto to av mennene tyveriet og heleri. En mann i 20-årene fra Elverum var mistenkt for å være hovedmannen.

– Han er tidligere dømt for å ha rettet ei rifle mot politiet under en ransaking i fjor, opplyste politiadvokat Henning Klauseie.