NRK Meny
Normal

Skredekspert etter dødsulykke: – Vanskelig å bedømme om skavler er sikre

Mannen som ble funnet omkommet i et snøskred i Jotunheimen falt 400 meter da snøskavlen han befant seg på raste ut.

Bilde av ulykkesstedet etter dødsulykke i Jotunheimen

UTLØSTE SKRED: Snøskredet ved Tjønnholstind ble utløst som følge av at snøskavlen som den omkomne befant seg på raste ut.

Foto: Albert Lunde / Nord-Gudbrandsdal Alpine Redningsgruppe

Mannen i 30-årene fra Valdres som omkom ved Tjønnholstind i Jotunheimen tirsdag døde fordi skavlen han gikk på sviktet under ham.

Det konkluderer en rapport fra varsom.no, som driftes av blant annet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Når man står på toppen ved en snøskavl har man ikke mulighet til å se hvor stor understøtte den har i fjellet, eller hvor langt den går ut fra fast fjell, ifølge observatør for NVE i region Jotunheimen, Albert Lunde.

– Faktorer som nysnø og dårlig sikt gjør det også vanskelig å bedømme sikkerheten nøyaktig, forklarer Lunde.

Falt 400 meter

Tirsdag morgen fant letemannskaper en sekk og et par ski etter at mannen i 30-årene hadde vært savnet siden mandag kveld. Samtidig ble det oppdaget at det hadde gått et skred like ved på nordsiden av Tjønnholstinden.

Ifølge Lunde, som har skrevet rapporten for varsom etter dødsulykken, må skredet ha blitt utløst som et skavlbrudd mens mannen, som gikk til fots, befant seg på skavlen. Han skal deretter ha falt 400 meter sammen med snømassene.

Skredfaren i området skal ha vært moderat mandagen mannen la ut på tur. Ifølge politiet var han ha vært fjellvant, og skal ha gått den samme turen flere ganger tidligere.

– Vanskelig å bedømme sikkerheten nøyaktig

– Det er svært vanskelig å vurdere om det er sikkert å ferdes utpå en snøskavl eller ei, uavhengig av hvor lang erfaring man har med å ferdes i fjellet, sier Albert Lunde.

Han forklarer at det heller ikke finnes noen gode metoder for å kunne vurdere om en snøskavl er stabil nok til at det er sikkert å ferdes ut på den.

– Det er ganske vanskelig å vurdere stabiliteten både i en snøskavl og skråningen den ligger i. Når man ikke kan vurdere slike forhold kan det fort gå galt, sier Lunde.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fengslet i fire uker

    Mannen og kvinnen som er siktet for ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand, etter at en kvinne ble funnet død i Kongsvinger tirdag, er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Kjennelsen falt i Glåmdal tingrett i ettermiddag.

  • Fikk overrakt 66 000 kroner

    Maren Lundby fikk i dag 66 000 kroner under en tilstelning på Bøverbru skole i Vestre Toten, melder Oppland Arbeiderblad. Under OL valgte hun en dyrere flybillett for å være så opplagt som mulig. Det ble derfor startet en innsamling for henne.

    Maren Lundby
    Foto: Ole Martin Sponberg / NRK