NRK Meny
Normal

Død ulv var full av rottegift

Ulven ble funnet i en sjø på Austmarka i Kongsvinger. I leveren til ulven ble det funnet oppsiktsvekkende mye rottegift.

Død ulv funnet i Austmarka i KOngsvinger

Denne ulven ble funnet død i Austmarka i Kongsvinger i mai.

Foto: Veterinærinstituttet

Utgardsjøen i Kongsvinger

Politiets kartutsnitt viser hvor den døde ulven ble funnet.

Foto: Kartutsnitt

Den døde ulven ble funnet liggende i Utgardsjøen på Austmarka i Kongsvinger kommune den 5. mai i år. Veterinærinstituttet har undersøkt ulven og har funnet flere ulike typer rottegift i dyrets lever.

– Det var en turgåer som fant ulven i sjøen, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Undersøkelser på stedet ga ingen sikre opplysninger om hvorfor ulven lå akkurat der. Ulven hadde ligget i vann en stund og bar åpenbart preg av det.

Oppsiktsvekkende mye gift

Ulven ble sendt til Veterinærinstituttet for nærmere undersøkelser. De har nå opplyst at det er funnet flere ulike typer rottegift i dyrets lever, og at den samlede påvirkningen vurderes som oppsiktsvekkende.

– De har ikke funnet noen form for skuddhull eller lignende, men de har altså funnet oppsiktsvekkende mye rottegift og det er noe de vurderer som en mulig dødsårsak eller i alle fall en medvirkende årsak, sier Klauseie.

Har fått tips om forgiftning

Henning Klauseie

Politiadvokat Henning Klauseie sier de har fått tips om at det legges ut gift, men ikke klart å dokumentere det før.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det er tidligere kommet påstander om at det foregår utlegging av forgiftet åte for at ulv skal bli forgiftet. Politiet i Innlandet har undersøkt slike opplysninger tidligere, men har ikke klart å dokumentere at det har skjedd.

– Vi har fått slike tips. Og hvis det er tilfelle at det foregår en slik aktivitet er det noe som er straffbart og uheldig fordi ulv har en spesiell status som fredet, sier Henning Klauseie.

Den døde ulven var en hannulv på 40 kilo. Dyret var ikke merket, og det er opplyst at den tidligere ikke var registrert hos Rovdata. Det er derimot godt kjent at det er ulv som ferdes i området.

Håper noen har sett noe

Innlandet politidistrikt ønsker hjelp fra publikum i etterforskningen av saken. De ber folk ta kontakt hvis noen har sett aktivitet i området der ulven ble funnet på senvinteren eller våren, som kan tyde på at det er lagt ut åte.

– Hvis vi får noen konkrete holdepunkter så har vi noe å jobbe videre med, sier Henning Klauseie. For uten hjelp fra publikum er dette en krevende sak, sier han.