DNA-analyse klar: Riktig ulv ble felt

Ulvetispa som ble felt mandag morgen er den samme som det så langt er registrert har drept eller skadd nærmere 300 sauer på Hadeland, Toten og Hurdal i sommer.

Ulv skutt på Østre Toten

DNA-TREFF: Det er nå slått fast at ulven som ble felt denne uka er den samme som har herjet i saueflokkene på Hadeland og på Toten i sommer.

Foto: Statens naturoppsyn

Det viser DNA-analyser gjennomført av Rovdata.

Ulvetispa ble skutt i 5-tida mandag morgen av et jaktlag fra Østre Toten. Ulven ble skutt mens den jaget en saueflokk.

Full match

Jonas Kindberg

TREFF: Jonas Kindberg, leder i Rovdata, kunne onsdag bekrefte at det var DNA-treff etter undersøkelsen av ulven som ble felt.

Foto: Fredrik Widemo / Rovdata

Allerede mandag ble det antatt at det var ulven som hadde herjet sauebeitene i området denne sommeren som var felt, men sikre var man ikke. Det er man nå.

– Resultatene fra vevsprøvene gav match med tidligere leste ekskrementprøver, som ble samlet inn i kommunene Gran og Hurdal 31. mai og 13. juni. Vi kan derfor bekrefte at dette er den samme ulven, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

DNA-analyser har tidligere kunnet slå fast at ulven stammer fra det svenske Kindla-reviret og veide 34,5 kilo da den ble felt.

Under undersøkelsen på Rovdata i Trondheim ble det også funnet rester av sau i magesekken til tispa.

Tøff sommer

Linda Suleng

LETTET: – Det er en lettelse at riktig ulv er tatt, sier Linda Suleng, talsperson for beitelagene i Østre Toten kommune, der ulven ble felt mandag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

For mange av beitebrukerne i området har det som har skjedd de siste ukene vært en stor påkjenning.

– Det er godt å få bekreftet at det er riktig ulv som er tatt av dage. Det er en stor lettelse, sier Linda Suleng som er talsperson for beitelagene i Østre Toten kommune.

Nå håper hun synsobservasjonen av det som KAN være en ulv til i området er feil og at de kan se fremover og legge denne svært spesielle og tunge sommeren bak seg.

– Det har vært lagt ned mange tusen timers arbeid i uka med dette i sommer. Nå kan forhåpentligvis folk slappe av litt, gå over på normale tilsyn og kanskje begynne å nærme seg hverdagen igjen, sier Suleng.

Kan jakte mer

På mandag ble fellingstillatelsen på en ulv i Oppland og Akershus forlenget, tross at en ulv var felt. Blant annet ble det begrunnet med at de ville avvente DNA-analysene før tillatelsen eventuelt ble trukket tilbake.

Nå er det altså klart at riktig ulv ble felt, men likevel står fellingstillatelsen, som gjelder fram til 21. august, ved lag.

– Vi har ikke stoppet denne fellingstillatelsen ennå, og har ikke noe spesielt hastverk, sier rovviltkonsulent hos fylkesmannen i Oppland, Harald Klæbo.

Det skal ha blitt gjort observasjoner av ulv etter fellingen mandag, men disse er ikke bekreftet eller dokumentert. Dagens DNA-analyseresultat kan føre til at fellingstillatelsen blir trukket tilbake.

– Vi vurderer fellingstillatelsen fortløpende, men jeg tviler på at den vil bli stående til 21. august, forteller Klæbo.

Ulven i Gran

LUSKET: Det var denne ulven som skapte hodebry for jegere og sauebønder i Hurdal, på Hadeland og på Toten i sommer.

Foto: Fellingslaget i Gran