Hopp til innhold

Elektronika fra innlandet gjør det stort utenlands

Fra å være en undergrunnssjanger for de få, har elektronika gått til å bli stueren musikk med et stort publikum. Her er en liste over sju lokale utøvere innen sjangeren.

Pegboard Nerds

ELEKTRONISK MUSIKK: Innlandet har flere artister som gjør det bra innen sjangeren. Her er Pegboard Nerds i aksjon.

Foto: Monstercat

I vår radioserie om elektronisk musikk kan du høre musikkprodusent Øyvind Blikstad fra Hamar fortelle om ulike aspekter, undersjangre og artister innen denne musikkformen.

  • Hør serien «Elektronisk musikk» HER.

Men det gror godt innen elektronika i innlandet også. Her er en liste over artister som hevder seg (i alfabetisk rekkefølge):

1: Beatbully

Beatbully

Bård Harazi Farbu fra Hamar går under navnet Beatbully.

Foto: Andrew Adam Highton

Bård Harazi Farbu er en av grunnleggerne av platesekslapet Dødpop som har høstet internasjonal anerkjennelse for sin synthbaserte elektronika.

Albumet «Kosmisk regn» fikk god omtale i publikajsoner som The Guardian, Spin Magazine, XLR8R og av Huw Stephens i BBC Radio 1.

Hamarsingen jobber også som lyddesigner innen film og reklame.

Beatbully har også stått på scenen i en rekke land i Europa.

Laster SoundCloud-innhold

2. DJ Strangefruit

DJ Pål "Strangefruit" Nyhus

DJ Pål 'Strangefruit' Nyhus fra Mungolian Jetset.

Foto: mungolian.com

DJ Strangefruit, eller Pål Nyhus som han egentlig heter, kommer fra Hamar.

I 2002 ble han kåret til landets beste DJ av fagfolk, musikkskribenter og avisa Natt&Dag sine lesere.

Han hadde lenge et eget program på NRK P3, men selv om så mange som 100 000 lyttere skrudde seg inn på lørdagskveldene, valgte kanalen å fjerne han fra lufta.

Strangefruit spiller fortsatt musikk på klubber i inn- og utland, og er sentral i klubbmiljøet i Oslo. Men han spiller ikke bare andre artisters plater. Nyhus er også musiker på egen kant. Han har spilt i Nils Petter Molværs band, og han er den ene halvdelen av den to ganger Spellemann-nominerte duoen Mungolian Jetset sammen med Knut Sævik.

Laster SoundCloud-innhold

3. Matoma

Matoma

Tom 'Matoma' Stræte Lagergren fra Flisa gjør stor suksess.

Foto: Lucas Gorden

Tom Stræte Lagergren fra Flisa går under artistnavnet Matoma. Han er nok den på vår liste som opplever størst kommersiell suksess for tida.

Han har turnert i Europa, USA og Australia, blitt strømmet flere millioner ganger og er den første som har lansert et såkalt «dynamisk album» på Spotify.

Han har samarbeidet med artister som Jennifer Lopez, Jason Derulo, Madcon, Nico & Vinz og Akon. Nå sist remikset han Coldplays «Adventure of a lifetime».

Lagergren startet å spille piano da han var 8-9 år gammel. Så kjøpte han sin første laptop da han var 16, og begynte å produsere musikk for seg selv på gutterommet. Remiksene han gjorde der ble lagt merke til på nettet, og derfra tok det hele av.

Matoma regnes som en av de store utdøverne innen sjangeren «tropisk house».

Laster SoundCloud-innhold

4. Melkeveien

Melkeveien

Kristian Møller Johansen. Også kjent som Melkeveien.

Foto: Melkeveien på Facebook

Med et artistnavn oppkalt etter gata han vokste opp i på Hamar, så har Kristian Møller Johansen blitt lagt merke til både på hjemme- og bortebane.

Singelen «Peter Pan Death Wish» fikk god omtale av avisa The Times og ble også spilt på BBC Radio i fjor.

Laster SoundCloud-innhold

Møller Johansen er medgrunnlegger av plateselskapet Dødpop. I tillegg til å produsere sin egen synthbaserte elektronika, remikser han også andre artister.

Melkeveien spiller også konserter forsterket med John Birkeland Hansen fra Dunderbeist på trommer og Embret Johnsen på tangenter.

5. Pegboard Nerds

I den dansk/norske duoen Pegboard Nerds finner vi Alexander Odden fra Løten (til høyre på bildene). Sammen med Michael Parsberg lager de musikk innen sjangere som bl.a. «dubstep», «electro» og «trap».

Duoen startet med å lage remikser av andre, men lager nå også egen musikk. De samarbeider med det canadiske plateselskapet «Monstercat» og har komposisjoner som har blitt sett over 20 millioner ganger på Youtube.

For Odden begynte karrieren da han vant en remikskonkurranse på The Gathering i Vikingskipet da han var 14 år gammel.

Denne våren turnerer duoen i USA.

Laster SoundCloud-innhold

6. Prins Thomas

Prins Thomas (Thomas Moen Hermansen)

Prins Thomas, eller Thomas Moen Hermansen, er opprinnelig fra Hamar.

Foto: Promo

Thomas Moen Hermansen fra Hamar har lenge vært en sentral person i miljøet rundt Oslo-discoen. På begynnelsen av 2000-tallet ga artister som Lindstrøm, Todd Terje og Prins Thomas ut plater som ble plassert i en sjanger ofte omtalt som «space-disco».

Moen Hermansen eier også plateselskapet «Full Pupp» som konsentrerer seg rundt norsk elektronisk klubbmusikk. Han samarbeider ofte med nevnte Lindstrøm og Todd Terje.

I tillegg til å lage egen musikk, er Prins Thomas også en ettertraktet DJ verden over.

Prins Thomas er, slik som sine space-disco-kolleger, oppfinnsom i hvordan han navngir sangene sine. «Lang tung ting», «Trulte Smultpurke», «Åkken e det du snafse ått», «Flau pappadans» og «Tjukkas på karusell» er eksempler på titler fra katalogen hans.

7. Sprutbass

Sprutbass

Eivind Henjum er også kjent som Sprutbass.

Foto: Sprutbass på Facebook

Eivind Henjum fra Hamar spilte tidligere i bandet Lukas Kasha, men lager nå egen elektronisk musikk under navnet Sprutbass.

Henjum har base i Berlin, men er hjemom for inspirasjon med jevne mellomrom.

Sprutbass debuterte på selskapet Dødpop i 2008, og har etter hvert oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin synthbaserte funk.

I 2012 spilte han for et godt responderende publikum på Roskilde der han satte publikumsrekord Apollo-scenen. Sprutbass har også spilt for dansende mennesker i byer som Paris, New York, Barcelona og Berlin.

Laster SoundCloud-innhold

Flere saker fra Innlandet