NRK Meny
Normal

Vi vil lagre drømmene dine i tusen år

Gjennom prosjektet «Drømmer for Norge» inviterer NRK hele folket til å dele sine personlige drømmer og framtidstanker. Disse vil så bli lagret i en tidskapsel de neste tusen årene.

Radioarkivet Nasjonalbiblioteket i Rana

Hva drømmer Norge om i 2014? Svarene håper vi å få fra deg så de kan lagres i radioarkivet Nasjonalbiblioteket i Rana i tusen år.

Foto: Nasjonalbiblioteket i Rana

Ideen bak prosjektet «Drømmer for Norge» er å finne ut av hva folk er opptatt av og drømmer om for fremtiden nøyaktig 200 år etter at grunnloven ble skrevet på Eidsvoll.

Hele folket kan delta og alle drømmene samles på nettsidene nrk.no/drommer. Formålet er å skape en unik tidskapsel som viser hva nordmenn drømte om og var opptatt av i 2014.

Drømmene skal tas vare på i et tusenårsperspektiv, slik at fremtidige generasjoner kan få et innblikk i hvordan vi lever i dag.

Bevarer fortiden for fremtiden

NRK samarbeider med Nasjonalbiblioteket for å kunne bevare drømmene fra alle kanter av landet for framtida. Her lagres alt av offentlige utgivelser som produseres i Norge, som bøker, aviser, film, video, kringkasting, musikk, lydbøker og så videre.

Hovedformålet er å sikre at alt av materialet er tilgjengelig til enhver tid, det gjelder også «Drømmer for Norge»- prosjektet. Og all denne informasjonen skal være tilgjengelig for mangfoldige generasjoner fremover.

– Hovedmålet er at all informasjon skal lagres i et 1000-årsperspektiv, sier Marianne Drottninghaug, som jobber som på Nasjonalbibliotektets avdeling i Mo i Rana.

NRK samler inn hele Norges drømmer og lagrer dem for fremtiden.

Lagres i fjellet

Det betyr at man kontinuerlig digitaliserer og overfører alt av informasjon til nye lagringsmedier, og det betyr enorme mengder med informasjon.

– Hvert år lagres cirka seks petabyte med informasjon, forteller Drottninghaug

Det tilsvarer det samme som 6 442 450 944 – eller seks milliarder, fire hundre og førtito millioner, fire hundre og femti tusen ni hundre og førtifire bilder av normal størrelse (1 megabyte).

Og all denne informasjonen, inkludert alle drømmene om Norge, lagres inne i store haller i fjellet i Mo i Rana.

– Inne i hallene har vi bygd firkantede hus i flere etasjer som ikke har kontakt med tunnelveggene. Det skal sikre gode lagringsforhold, forklarer Drottninghaug.

Og tro det eller ei, all denne lagrede informasjonen er lett tilgjengelig for fremtiden.

Drømmenes tidsreise

Ved å samle tankene og drømmene til store og små, fattig og rik, fra nord til sør, får man et godt innblikk i hvordan samfunnet vi lever i ser ut og fungerer, som kan være til nytte og inspirasjon for generasjonene som kommer.

Send oss din drøm via mobilen

Fra og med den 16. februar er «Drømmer for Norge» offisielt i gang. Da får alle og enhver muligheten til å bidra med sin personlige drøm.

Og det er ikke vanskelig å delta. Det gjøres enkelt ved å gå inn på nrk.no/drommer, eller du kan sende inn drømmen din vi smarttelefonen.

Ved å delta er du med å bidra til å skape en helt unik tidskapsel som dokumenterer vår samtid.

Og hvem vet, kanskje er det nettopp ditt tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tippoldebarn som en dag får se din drøm for Norge anno 2014.

Her kan du se hvordan du gjør det:

Jorun forteller hvordan du kan sende inn DIN drøm for fremtiden

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Sju siktet i Innlandet

    En mann fra Nord-Østerdalen, en fra sør i Hedmark, en fra Hamar, en fra Ringsaker, en fra Stange og to fra Vestoppland er siktet for nettovergrep etter Dark Room-etterforskningen i Innlandet, skriver Østlendingen. Alle er menn mellom 20 og 60 år.

  • Mange viltpåkjørsler i Innlandet

    Det har vært svært mange viltpåkjørsler i helga, og politiet råder bilistene til å kjøre forsiktig. Politiet i Innlandet har fått melding om 34 viltpåkjørsler; 17 rådyr, 15 elg, 1 hjort og 1 hare.

  • Løke: – Skal komme sterkere tilbake

    – Vi var rett og slett ikke helt med i dag, og vi bommet på for mange sjanser. Vi får ikke gjort noe med det nå, det er for seint, men vi skal komme sterkere tilbake, sier Storhamars Heidi Løke etter håndballjentenes tap i VM-finalen mot Frankrike.