Hopp til innhold

Dette brannutstyret må du ha på hytta

Det kan gå galt hvis du ikke har nødvendig sikkerhetsutstyr på fritidseiendommen din. Her er ekspertenes beste forebyggende tips.

Brannutstyr til fritidseiendommen

LIVREDDERE: Disse apparatene mener brannvesenet kan redde livet ditt til fjells. Pulverapparat, gassvarsler og brannalarm er bare noen av apparatene som kan hjelpe i en nødssituasjon.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har 25 personer mistet livet i branner i hytter og fritidsboliger de siste ti årene. Bruk av åpen ild og elektrisitet er de vanligste årsakene til brann på hytta.

Heldigvis finnes enkle grep og apparater som kan trygge ferieparadiset ditt.

Påbudt med røykvarsler og slukkeutstyr

Aldri før har nordmenn forsikret hyttene sine bedre, viser tall fra Finans Norge. Fra 2007 til 2018 har antall forsikrede hytter gått fra 490.000 til 590.000.

Samtidig har forsikringsutbetalingene skutt til himmels. I 2007 ble det utbetalt 195 millioner kroner i erstatning i brannrelaterte hendelser på hytter. I 2018 var den totale summen på hele 346,7 millioner kroner.

Leder for forebyggende enhet ved Ringsaker brannvesen, Tommy Simensen, jobber i et av landets største hyttedistrikter. Han forteller at det er to ting som er påbudt å ha på fritidseiendommen.

Tommy Simensen , leder forebyggende Ringsaker brannvesen

RÅDER: Leder for forebyggende enhet ved Ringsaker Brannvesen, Tommy Simensen, mener folk kan bli flinkere til å kontrollere utstyret på fritidsstedet sitt.

Foto: Ringsaker kommune

– Det folk skal ha på hyttene er tilstrekkelig med røykvarslere. Det er påbudt, på lik linje som i vanlige boliger. Det samme er det med slukkeutstyr. Enten med et 6 kilos pulverapparat, eller 9 liters skumapparat, forteller han. 9 liters skumapparat er ikke påbudt, men det er 6 liters skumapparat med minimum 21A slukkeeffekt.

– De redder livene våre.

Pulverapparatene skal byttes hvert 10. år, mens skumapprat hvert 5. år.

Familie til sykehus etter gasslekkasje i hytte

Selv med dette på plass, er ikke hytta trygg nok. Dersom du bruker gassapparater, er det spesielt én ting til du må ha for å være sikker.

– Gassvarsler er veldig viktig. De fleste hytter bruker gass på en eller annen måte. Skulle du få en lekkasje der, er det viktig å bli varslet, forteller han.

En gasslekkasje kan få katastrofale følger. Risikoen kan være at du ikke våkner opp, og omkommer av lekkasjen.

Sjekk anlegget selv

Frykter du gasslekkasje kan du finne ut dette ved enkle grep. Enten kontakter du noen som kan se på anlegget, eller gjøre en sjekk selv.

Skru på gassanlegget, fyll en sprayflaske med Zalo-vann og sprut på koblingene og ledningene. Der det eventuelt er en lekkasje vil det begynne å boble. Merker du lekkasje er det kun én ting å gjøre. Steng gassen, åpne alle vinduer og dører og trekk ut av bygget inntil lukta av propan er borte.

– Propan er tilsatt luktstoffer, så du vil fort kjenne det, sier Simensen.

Han presiserer at det er lurt å ha en gassvarsler som også kan oppdage kulloslekkasje.

RÅD: Ringsaker brannvesen har laget denne videoen med råd til hyttegjengene i samarbeid med CG Nord Media.

Anbefaler utstyrskontroll

Ifølge brannlederen er mange dårlige til å kontrollere utstyret sitt. I en Norstat-undersøkelse utført på vegne av Codan Forsikring, svarer 4 av 10 at de ikke følger regelen om årlig sjekk av røykvarsleren på hytta.

– Røykvarslere skal byttes etter ti år, det samme skal slukkeutstyr.

Anbefalingen er at man innarbeider rutiner og sjekklister for å gå gjennom sikkerhetsutstyret ved ankomst.

– Det som er viktig når man kommer på hytta, er at røykvarsler og gassvarsler virker, og at slukkeutstyr er i orden, forteller Simensen.

Sikkerhetsutstyr til hytta

NØDPLAKAT: Ikke alle er kjent med husnummeret eller allmenningen de befinner seg i. Brannvesenet oppfordrer derfor hyttefolket til å skaffe seg en nødplakat.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Det har vært hendelser hvor nødetatene ikke finner fram til riktig sted på utrykninger. For å unngå det er det viktig å ha en nødplakat tilgjengelig.

En nødplakat finner du på kartverkets sider, hvor du enkelt kan finne fram til feriestedet og skrive ut plakaten med koordinater, som gjør det enklere for nødetatene å finne fram i krisesituasjoner.

– I en stresset situasjon det godt å ha en nødplakat som kan fortelle deg hvor du er, råder Simensen.

Flere saker fra Innlandet