NRK Meny
Normal

Dette kan bli den nye kirka i Våler

I dag ble de 239 forslagene til ny kirke i Våler presentert for publikum. Arkitektkonkurransen har vist seg å være populær og mange hadde møtt opp for å se på forslagene.

De 239 forslagene ble presentert som en utstilling i Vålerhaller på Braskereidfoss tirsdag. De aller fleste forslagene gjelder kirke på ny tomt fordi det var utgangspunktet for konkurransen. Noen av forslagene er også tegnet til den gamle tomta.

Og det er flere ting som allerede peker seg ut som en tydelig trend blant forslagene.

– Det er helt tydelig at det er mye moderne arkitektur, men samtidig også noe tradisjonelt.

Se alle forslagene via linken nederst i saken!

Tre og glass

Det sier kirkeverge Arild Lande i Våler. Han er godt fornøyd med forslagene som i dag ble presentert.

– Vi ser at mange har høye klokketårn og det er brukt mye tre og glass. Men dette har også vært i retningslinjene for romprogrammet, sier Lande.

Lande mener denne konkurransen, som har vist seg å bli svært populær både i inn- og utland, vil hjelpe med å markedsføre kommunen og Hedmark.

– Dette er en unik mulighet til å vise fram Våler, Solør og hele Hedmark fylke. Det er jo arkitekter fra både Norge, Sverige, Danmark, Frankrike og Tyskland som er med på dette, sier han.

Kirkeforslag i Våler

Kanskje dette blir den nye kirka i Våler?

Foto: Frode Meskau

– Tomtespørsmålet forsvinner nok

Våler kirke brant ned til grunnen i pinsen 29 mai 2009. I etterkant har det herjet mang en diskusjon om hvor den nye kirka skal bygges og hvordan den skal se ut. Lande tror denne konkurransen vil sette en demper på tomtespørsmålet.

– Jeg tror spørsmålet om tomt og plassering blir mindre og mindre viktig nå, mens kirken og innholdet blir det viktigste, sier han.

Prosessen videre innebærer at en jury skal sitte i januar og starten av februar og rangere de ulike forslagene. Når plassene er fordelt vil byggherren overta og gå inn i de konkrete oppdragene fra den valgte arkitekten. Innen påske vil mye være klart.

– Ting vil jo ta litt tid, men til påske vil vi i alle fall ha en plan klar. Den nye kirka skal uansett stå ferdig 29 mai 2014, sier Lande.

Allerede nå er alle forslagene presentert i sin helhet her på Vålerkirka sin hjemmeside.

Kirkeforslag i Våler

Moderne arkitektur preger mange av forslagene som har kommet inn. Slik som denne.

Foto: Frode Meskau