Dette er Norges historiske kombinertjenter

RENA (NRK): I dag ble verdens første offisielle kontinentalrenn i kombinert for kvinner arrangert. Målet er å være på OL-programmet i 2022.

Kombinertjentene

FØRST I LØYPA: Mari Leinan Lund, Marte Leinan Lund, Thea Øihaugen, Hanna Midtsundstad og Gyda Werstvold Hansen er det norske kvinnelaget i kombinert.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Det er klarte det er kult å være en del av en historisk begivenhet, sier Thea Øihaugen.

Hun er ei av de 14 startende i det aller første kombinertrennet for kvinner i kontinentalcupen og del av det fem kvinner sterke laget Norge stiller med.

– Vi har jobba ganske hardt for å overbevise mannfolka i FIS om at vi fortjener dette, sier Hanna Leinan Lund.

Men innsatsen har båret frukter og «bare» fem år etter at de satte i gang, arrangeres dette første rennet, med deltagere fra Japan, Tyskland, Russland, Tsjekkia og Italia utenom Norge.

At dette historiske rennet arrangeres på Rena er ganske tilfeldig, for det ble flyttet hit siden det ikke var snø i finsk Otepää, der rennet egentlig skulle gå.

FIS: – Nå var tiden inne!

Toni Guggemoos

FIS' kombinertkoordinator, Toni Guggemoos, er glad for at kvinnene nå er med i kontinentalcupen. Neste

Foto: Jorun Vang / NRK

– Dette er en veldig viktig dag. Det er den første gangen kvinner får delta i kombinertløp. Det er virkelig på tide, sier Toni Guggenmoos som er kombinertkoordinator i FIS.

Han viser til at FIS er opptatte av å ha med kvinnene og at kombinert nå var eneste gren uten kvinnelige deltagere.

– Men nå var tiden inne, sier han.

Han sier dette er et vviktig skritt og at neste mål nå blir å arrangere verdenscuprenn. Han vil ikke tidfeste noen VM eller OL-deltagelse. Men Linda Svendsrud, som er kvinnekoordinator i Norges idrettsforbund og lagleder for kombinertjentene, er ikke i tvil om at dagen er verdt å feire.

Linda Svendsrud

Linda Svensdrud leder det norske laget.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Det er jo en historisk dag, dette her, sier hun.

Hun viser til at det er klare mål om å arrangere VM i kombinert for kvinner i 2021 og at søknaden om OL-deltagelse i 2021 er underveis.

– Så blir det opp til IOC, sier hun.

Strikker mellom slagene

Akkurat når de kan få delta i de virkelig store rennene er altså litt usikkert. Da er det greit å ha noe å bruke tida på mens man venter.

– Jeg har alltid med meg strikketøy og skolebøker, sier Hanna Midtsundstad og ler.

Det er ikke OL-deltagelse hun sitter og venter på, men det blir alltid litt tid mellom hopping og langrenn.

– Og jeg er veldig rastløs, sier hun.

Jentene har alle vært med idrettsforbundet og gått små skritt framover. Fra nasjonale samlinger, til nordiske konkurranser og nå kontinentalcup.

– Om vi sammenligner med damehopp så har det jo allikevel gått ganske fort for oss. Så får vi se om det blir OL etter hvert, sier Midtsundstad med et smil.

Kombinert, Rena

Det historiske rennet ble arrangert på Rena, da det ikke var nok snø i Finland.

Foto: Jorun Vang / NRK