NRK Meny
Normal

Dette er en ny delikatesse

Restaurantene står i kø for å kjøpe lam som fores på flaske og leveres til slakting når de har nådd 30 kilo.

Video Kopplam

Kopplam er en ettertraktet delikatesse blant restaurantene.

Odd-Arne Westgaard

Odd-Arne Westgaard

Foto: Frode Meskau / NRK

Kopplam, det tredje og fjerde lammet som blir født av søya, er blitt en ny delikatesse. I Stange har en sauebonde funnet en metode for å gjøre lammene lønnsomme.

– Dette er en trilling av en ett år gammel sau. Den ville helt sikkert tapt i kampen om spenene. Denne var mye mindre enn de andre to, forklarer sauebonde Odd-Arne Westgaard.

Ny ressurs

Mange bønder ser det på som et problem at søyene får flere enn to lam, men sauebonden fra Stange har tatt mål av seg til å utnytte kopplammene.

– Før var det ganske vanlig å slå i hjel det tredje og fjerde lammet. Det synes jeg er for galt. Det er en ressurs og det er mat. Jeg syntes vi skal prøve å ta vare på maten vi har og gjøre det beste ut av det, forklarer Westgaard.

Ved å ta ut lam tre og fire blir også både de gjenværende lammene og moren spart for mye stress.

God pris

Mens vanlig sau gjerne gir sauebøndene en kilopris på 45 kroner, er koppelammene mye bedre butikk.

Hvis de får lammene opp i 30 kilo før Sankt Hans kan de få 60-70 kroner per kilo for lammene.

– Vi har funnet ut at det er en god investering og restaurantene står i kø for å få kjøpt dette fra slakteriet, sier Odd-Arne Westgaard.

Kopplam

Når søya får tre lam blir det gjerne kamp om melka. Da er det fornuftig å ta ut ett av dem.

Foto: Frode Meskau / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang