NRK Meny
Normal

Det ulmer på Haslemoen

Både Våler kommune og beboerne på Haslemoen asylmottak krever nå å få vite hva slags asylmottak Haslemoen egentlig skal være.

Haslemoen asylmottak
Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Både Våler kommune og beboerne på Haslemoen krever nå å få UDI i tale. De vil vite hva slags asylmottak Haslemoen egentlig skal være.

Beboerne på asylmottaket vil vite hvorfor de må sitte uvirksomme i måneder uten å få svar på når og hvor asylsøknadene deres skal behandles. De fryker at det i verste fall kan bli begått drap.

Mottaket ble opprettet for asylsøkere som skulle bo der i noen uker. Slik har det ikke blitt. De siste ukene har det nærmest daglig vært slåsskamper og falske brannalarmer ved mottaket.

Inngangen til administrasjonsbygget på Haslemoen.

De siste ukene har det nærmest daglig vært slåsskamper og falske brannalarmer ved mottaket på Haslemoen.

Foto: Knut Sivertsen / NRK

UDI beklager

UDI beklager situasjonen Haslemoen transittmottak i Våler har havnet i.

Kommunikasjonsdirektør Bente Engesland sier de er i kontakt med departementet om å få fortgang i blant annet utsendelser.

I mellomtida må Haslemoen klare seg med ekstra vakthold.

- Fordi det er nødvendig å ta på alvor en del av det som foregår, har vi satt i gang betydelig forsterket beredskap, sier Engesland.

Video Skjerper vaktholdet på Haslemoen

- Dette er en alvorlig situasjon, og UDI er de første til å se det. Transittmottakene skal jo ikke være slik sammensatt som det er på Haslemoen. Det er en midlertidig løsning fordi ventemottakene våre i Lier og Fagerli brant ned. Og det er ikke holdbart at dette skal vare i for lang tid, sier Engesland.

- Kan drepe

- Frustrasjonen blant asylsøkerne på Haslemoen har bygd seg opp over lang tid. Folk kan ikke holdes her for lenge. De vet ikke hva slags framtid de har, sier Angus Onuoha fra Nigeria som har ventet i tre måneder. Andre har ventet lenger.

Asylmottaket skulle huse asylsøkere som nettopp har kommet til Norge. Nå har de også en rekke beboere som venter på utsendelse etter endelig avslag. I tillegg en rekke asylsøkere som ikke vet om de får behandlet saken sin i Norge.

Beboerne er ikke sikre på at forsterket vakthold er nok. De er redde for hvordan Haslemoen-bråket kan ende.

- En som er langt nede, er ikke redd for noe, og kan gjøre hva som helst. Den som ikke har noe håp, kan drepe hvem som helst. Så la oss få vite, og la oss ha håp, sier Angus Onuoha.

Video Beboere frykter liv skal gå tapt

Kommunen krever svar

De siste ukene har det nærmest daglig vært bråk, eller tilløp til bråk på Haslemoen. Det hele toppet seg etter brannen på Lier mottak i juli da sinte beboere satte fyr på mottaket. Over 50 av de husløse som venter på utsendelse, ble flyttet til Haslemoen.

Nå har slåsskamper, ildspåsettelser og falske brannalarmer ført til at ordfører Kjell Konterud i Våler ber UDI om en avklaring. Han vil vite hva slags mottak kommunen egentlig skal huse.

- Det har vært litt for mange hendelser i det siste, og vil ha de nødvendige avklaringer med UDI, sier Konterud.

Formannskapet i Våler ber om at beboerne fra Lier fjernes.

- Haslemoen er et transittmottak. Det er det våre tjenester er innrettet på. De tjenestene som må gis til andre typer mottak, er mye mer krevende og omfattende, sier Konterud.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Trailere kolliderte i Hedmark

  To trailere har kollidert på riksvei 3 ved Lonåsen nord for Tynset i Hedmark. Nødetatene er på vei til stedet. To personer undersøkes av helsepersonell.

  Laster Twitter-innhold
 • Ung mann kjørte uten førerkort

  Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

 • Øyertunellen stengt

  E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.