NRK Meny
Normal

Det striregner og Trysilelva stiger igjen

Etter at vannstanden i Trysilelva gikk ned med én cm lørdag formiddag, har det nå begynt på striregne og vannet stiger igjen.

Trysilelva 24.05.2014

Lørdag midt på dagen:Det bøtter ned i Trysil. Dette huset i Trysil sentrum ligger like ved Trysilelva og trues nå av vannmassene.

Regnet var ventet, og nå holder folk i de flomutsatte områdene i Hedmark og Oppland pusten. Ingen kan si hvor mye nedbør det kommer og hvor det kommer mest.

Flere bolighus i Trysil har vann i kjelleren, på noen hus nord for Innbygda i Trysil sentrum står vannet opp til veggen, mange steder virker ikke kloakken lenger.

Vannet i Trysilelva har steget med over 30 cm det siste døgnet.
Foto: Per Magnussen / NRK

Riksveg 26 fra Nybergsund og sørover mot svenskegrensa er truet av vannet enkelte steder.

I går ble E 16 i Kongsvinger stengt grunnet flom. Vannet stod langt inn på vegen. Det er skiltet omkjøring her.

Siste skredvarsel for Hedmark fra NVE (13.49):

Det kom mindre regn enn anslått. Noen kommuner er lagt til varselet. Varselet er nedgradert fra oransje til gult nivå. Det kan være fare for utglidinger langs flomstore vassdrag.
Varsel om jordskredfare, gult nivå i Hedmark grunnet regn og stor snøsmelting
Det ventes spredte byger, som kan bli kraftige. Relativt høye temperaturer, også i fjellet, fører fortsatt til stor snøsmelting. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales.

Flytter materialer

Vannet i Trysil-elva stiger fremdeles. Driftsleder Harald Enger ved Moelven Trysil har målt vannstanden i dag tidlig, og sier elva har steget 30 centimeter siste døgn.

– Vannet når snart tørka på sagbruket, så vi fortsetter å flytte materialer, forteller Enger.

Ordfører Ole Martin Norderhaug sier til NRK at elva nå er så stor at det tilsvarer en 20-års flom.

Moelven Trysil, 24.05.2014

Lørdag ettermiddag: Vannet stiger og sagbruket Moelven Trysil fortsetter å kjøre vekk materialer.

Foto: Jørn Nordli / NRK

Det er normalt at vannet stiger om natta, det vil ta tid før vannet som smeltet i fjellet om dagen når elva. Men ennå er det en halv meter å gå på før vannet når maskinene på fabrikken.

Flere bolighus har vann i kjelleren, på noen hus nord for Innbygda i Trysil sentrum står vannet opp til veggen, mange steder virker ikke kloakken lenger.

Riksveg 26 fra Nybergsund og sørover mot svenskegrensa er truet av vannet enkelte steder.