NRK Meny
Normal

Det synker i dalen, men vokser i Mjøsa

Mens vannet avtar i Gudbrandsdalen, fortsetter det å stige i Mjøsa med cirka to centimeter i timen. Og mer skal det bli.

Det er ventet at Mjøsa vil stige med nærmere 50 centimeter til i løpet av de neste dagene og utover uka. Lågen er på retur, men fortsatt kommer det mer vann inn enn ut ved Vormsund.

– Det vil ikke komme til å bli så mye som i 1995, men vannet stiger noen centimeter hver dag nå, og det vil det fortsette med. Dette vil skape trøbbel for mange, sier hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat, Erik Holmqvist.

Kjøligere vær, mer regn

E6 Mjøsa ved Strandtorget

Vanligvis er det god klaring fra Mjøsa og opp til brua som bærer E6 videre nord i Gudbrandsdalen. Per nå stiger Mjøsa med cirka to centimeter i timen.

Foto: Stein Schinstad / NRK
Mjøsa ved Strandtorget

Slik ser det ut ved kjøpesenteret Strandtorget. Mjøsa stiger 2 cm i timen, og det merkes rundt senteret.

Foto: Jørn Nordli / NRK

Mjøsa vil etter NVEs prognoser nå sin topphøyde i slutten av uka, på opp i mot 7 meter. For øyeblikket er den målt til ca 6,5 meter.

Vannet har steget fra normal vannstand på 5,25 meter, det vil si 1,25 meter over normal vannstand. Det siste døgnet har vannstanden økt med 30 centimeter.

Ifølge værvarslet fra yr.no er det meldt kjøligere i dagene som kommer, noe som betyr at snøsmeltingen vil avta. Likevel er det meldt endel nedbør, noe som kan bety mer problemer.

– Får vi mye regn nå, vil det medføre ganske stor økning i vannføringen og det er det vi ønsker oss minst akkurat nå, sier Stein Nordvi i NVE.

Video 377b755b-9944-4e45-9154-42477273ed09.jpg

Se helikopterbilder fra flomområdene

Skader for mange millioner

Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) sier at det så langt er meldt inn 400 skader til forsikringsselskapene til en samlet verdi av 100 millioner kroner.

Søndag ettermiddag var statsminister Jens Stoltenberg på plass i de flomrammede områdene Gudbrandsdalen. Budskapet hans var klart. Han lovte penger.

– De pengene som kreves for å reparere vei, jernbane og offentlig infrastruktur vil komme. I tillegg vil jo private og offentlige forsikringsselskaper bli involvert etter slike skader.

Mjøsa under flommen

Under flommen i 1995 lå store deler av dette området under vann, og kjøpesenteret Strandtorget fikk store skader. Nå skal Mjøsa igjen stige mye, og forventes å nå 80 cm til i løpet av uka.

Foto: Gabrielle Steinagard