NRK Meny
Normal

Det gror etter skogbrannen i Stange

For åtte år siden brant over 2.000 mål med skog ned i Stange. Nå vokser og gror det som aldri før på brannfeltet.

For åtte år siden brant over 2.000 mål med skog ned i Stange. 
Nå vokser ny skog opp på brannfeltet.

Reporter Ola Bjørlo Strande/fotograf Bjørn Opsahl.

En stor skogbrann herjer i Sverige om dagen, noe som får Rune Brenna i Stange og Romedal allmenning til å tenke tilbake på skogbrannen som var i Stange for åtte år siden.

– Jeg misunner dem ikke for å si det sånn.

– Sjelden god foryngelsen

Skogbrann i Stange

2 000 mål med skog gikk tapt i skogbrannen i Stange i 2006.

Foto: Odd Stormorken / Scanpix

Brenna går rundt på det som for åtte år siden var svartsvidd skogbunn etter en brann. Nesten 2 000 mål med skog ble flammenes rov. Nå vokser ny skog opp på brannfeltet, og selv skogeieren er overrasket over hvor mange trær som har dukket opp.

– Vi har nok sjelden sett så fine foryngelser som vi faktisk har her. Sånn sett har skogbrannen skogbruksmessig sett vært veldig bra, sier Brenna.

Et tre som falt over en høyspentledning startet skogbrannen i Stange 13. juni i 2006. Der og da virket det nesten utenkelig at det skulle vokse opp igjen noe som helst her. Men asken har gitt særs gode vekstvilkår for ny skog.

På en del av brannområdet plantet allmenningen sjøl ut noen trær. Det kunne de nesten ha spart seg for takket være to gode frøår etter skogbrannen har foryngelsen av skog skjedd av seg selv.

For mye trær

Rune Brenna

Rune Brenna er fornøyd med hvordan det gror i brannfeltet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

200 trær pr. dekar regnes som gode tall for et skogsplantefelt. Skogbrannområdet i Stange smadrer disse tallene fullstendig.

– Her er det vel omtrent mellom 500 og 700 trær pr. dekar. Det betyr at vi må rydde bort to av tre trær som står her for at det skal bli en fulltett skog.

Normalt tar det 10 til 20 år før skogen forynger seg naturlig. Etter bare åtte år er neste generasjon skog allerede godt i gang.

– Vi hadde ikke trodd det, men vi har heller ikke så mye erfaring med skogbrann i Norge.