NRK Meny
Normal

Du må betale for at andre stjeler

Desember er høysesong for butikktyverier. Svinnet dekkes inn ved at du må betale mer for varene.

Nasking

Kosmetikk og andre varer som er lette å gjemme i jakker og vesker er populært å stjele. (Illustrasjonsbilde)

Foto: www.colourbox.com

Mye folk i butikkene og uoppmerksomme ansatte gjør at desember er høysesong for butikktyverier.

– Det er trist at så mange velger å stjele, sier senterleder ved Maxi storsenter Dagfinn Lerberg.

Kjøpesenteret i Hamar har sikret seg med kameraovervåking, ransalarmer og vektere på jobb. Likevel regner de med en del tyverier i desember.

I julemåneden stjeles det for 550 millioner kroner fra butikker over hele landet. Flest butikktyverier er det i folkerike kommuner med store bysentra som Oslo, Akershus og Hordaland.

Men også på mindre steder stjeles det mye. Bare i Hedmark og Oppland anslår næringslivsorganisasjonen Virke at det i desember vil bli stjålet varer for tilsammen 37,6 millioner kroner.

De ærlige må betale

Butikkene dekker inn tapet ved å øke prisene. Hver familie må ut med mellom 200 til 300 kroner ekstra for varer de kjøper i desember på grunn av tyvene.

– Det er urettferdig at de som er lovlydige må betale mer, sier Elisabeth Øveraaasen, som har lagt handleturen til Maxi. Hun får støtte av flere som mener det samme.

Parfymer, hårprodukter, kosmetikk og elektronikk stjeles oftest.

– Varer som koster litt og som er lette å ta med seg forsvinner gjerne ned i veskene, konstaterer Kim Tore Trana, som er butikksjef på Meny på Maxi.

Det stjeles mer enn noen gang fra butikkene i julehandelen. Bare i innlandet stjeles det for nesten 38 millioner kroner i desember i år.

Utro ansatte

Det er ikke bare kunder som stjeler. Også de ansatte står for en betydelig del av tyveriene i desember.

– Jeg skulle ønske det ikke var sånn, men slik er virkeligheten, sier senterleder Lerberg.

Ansatte står for mer enn 33% av tyveriene. Flere og flere butikker sjekker nå sine ansatte for tyvgods uten forvarsel.

- Helt greit, synes Hege Stenberg, som jobber på Meny.

For å stoppe tyveriene oppfordrer Virke de som jobber i butikk til å følge ekstra godt med på kundenes oppførsel under julehandelen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Gjøvik

    Alle kom seg ut da det brøt ut brann i en bolig i Nerby Terrasse i Gjøvik klokka 00.40 i natt. Brannårsaken var trolig varmgang i en avfukter, melder politiet.

  • Får 30.000 for å pendle

    Ansatte i fylkeskommunen som må pendle når Hedmark og Oppland slås sammen skal få mellom 20.000 og 30.000 kroner i kompensasjon i året, samt inntil en times reise hver dag inkludert i arbeidstiden. Det skriver Østlendigen.