NRK Meny
Normal

Denne maskinen kan lage «alt mulig» av metall

RAUFOSS (NRK): Tenk deg en maskin som går og går døgnet rundt helt automatisk, og til slutt kommer det ut en drivstoffdyse til en Boeing 737.

Metallprinter

FØLGER 3D-TEGNING: Metallprinteren lager det samme som 3D-tegningen viser, nesten uansett produkt.

Foto: Elias Berntsen / NRK

10 selskaper i Raufoss industripark ønsker å bli verdensledende på metallprinting og går sammen om en maskin til 9 millioner kroner.

I dag var det høytidelig innvielse i Raufoss industripark av en slik metallprinter. Dette er den første i sitt slag i Norge, og setter «en ny standard» for denne typen maskiner.

Krevende kunder

Vi skal bruke denne maskinen til å lage ekstremt kompliserte komponenter til en høy pris til verdens mest krevende kunder, sier Lars Rognås, leder i Total Innovation.

Maskinen skyter ut elektroner i ekstremt stor hastighet mot et fint metallpulver som smelter i 600 graders varme. Alt foregår i vakuum for å beskytte metallet mot oksygen. Dermed kan metall smeltes sammen uten at det oppstår indre spenninger.

Det finnes flere 3D-printere i Norge, men disse lager stort sett gjenstander av plast. En metallprinter kan lage gjenstander av for eksempel titan med så stor presisjon at det kan brukes i flymotorer og romfart.

Lars Rognås, Ole Homb

STORE FORVENTNINGER TIL NY MASKIN: Lars Rognås (t.v.) i Total Innovasjon og Ole Homb i Nordic Additive Manufacturing.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Både til lands og vanns

– Hvilke kunder er det dere satser på?

– Det kan for eksempel var forsvarsindustrien eller dem som lager undervannsteknologi.

– Med en så dyr maskin blir det vel viktig at den blir brukt så mye som mulig?

– Ja, vårt håp er at vi får så mange kontrakter at maskinen kan gå døgnet rundt.

Daglig leder Ole Homb i Nordic Additive Manufacturing sier at maskinen er så dyr at de måtte henvende seg til mange bedrifter for å sikre risikospredning.

– Det er ni norske bedrifter og en utenlandsk. Dette er spleiselag, hvor de som satser også forhåpentlig får noe igjen for sitt bidrag, sier Homb.

– På kort sikt satser vi på på verktøy og prototyper, på lang sikt kan det være snakk om reservedeler.

Metallprinter

TEKNOLOGISK NYVINNING: Metallprinteren står i lokalene til Sintef Raufoss.

Foto: Elias Berntsen / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • To turistar redda ut av Rondane

  Ei snøskuterpatrulje frå Norges Røde Kors Hjelpekorps har henta ut to menn frå fjellet som hadde problem med å ta seg ned att på eigehand. Aksjonen starta rundt klokka 18.40 i ettermiddag, og båe skal vera i god form. Mennene vart henta ut frå Eldabu aust for Rondablikk.

 • Gangnes vil tilbake

  Skadeforfulgte Kenneth Gangnes trosser de medisinske rådene, og har bestemt seg for å gjøre et siste comeback i hoppbakken. Det melder NTB. Det er fjerde gang hopperen fra Kolbukameratene kjemper seg tilbake fra korsbåndsskade. Operasjonen i november var vellykket, og totningen ser for seg å være tilbake på ski til høsten.

  Nyoperert Kenneth Gangnes hjemme på Lillehammer
  Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
 • Kjørte inn i bom ved tunnel

  Flere biler kjørte inn i en bom som gikk ned ved Teigkamptunnelen i Nord- Fron i kveld. Bommen gikk ned etter at en trailer fikk problemer inne i tunnelen. I følge politiet har traileren kommet opp i taket. Vegen er fortsatt stengt og trafikken omdirigeres.