Den nye Peer Gynt ble godt mottatt

«Alt» var nytt med årets Peer Gynt. Og det begeistret.

Premiere Peer Gynt

Fra fredagens premiere. Alt er nytt med årets Peer Gynt-forestilling.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

Skuespillere, regi, scenografi og kostymer – kort sagt «alt» var nytt med årets Peer Gynt-forestilling ved Gålåvatnet. Derfor var det store forventninger til nye Peer Gynt under fredagens premiere.

Erik ulfsby

Regissør Erik Ulfsby.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Jeg er jo veldig, veldig lettet og glad og også stolt over det vi har fått til, sier regissør Erik Ulfsby.

Dagen etter premieren kan han konstatere at reaksjonene på forestillingen er svært positive.

– Det har vært en fantastisk mottagelse både i pressen og hos publikum, så jeg kan ikke være mer fornøyd enn dette, sier han.

Ulfsby forteller at stemningen blant alle som er involvert i produksjonen er god, og at de hadde en hyggelig og lang premierefest fredag kveld.

– Premiere er noe dritt

Størst forventninger var det nok knyttet til hovedrollen selv – den nye Peer. Etter at Dennis Storhøi hadde sin siste forestilling som den kjepphøye gudbrandsdølen i fjor, var det Mads Ousdal som nå hadde sin aller første opptreden som Peer ved Gålåvatnet. Og han var en lettet mann da premieren var gjennomført.

– Nå er jeg veldig lettet. Det er så mye press og forventninger og folk på en premiere. Så egentlig er premiere noe skikkelig dritt. Men når det går så bra som det gjorde nå, så er det veldig gøy, sa Ousdal til GD etter premieren fredag kveld.

Ousdal forteller til avisa at han føler publikum likte den nye forestillingen godt. Han forteller at de har prøvd å gjøre det på deres egne, ærlige og gjennomtenkte måte, og det så ut som at publikum likte det de så.

(Se utdrag fra prøvene her.)

Nye Peer Gynt hadde premiere ved Gålåvatnet på fredag.

- Et praktfullt verk

Kulturminister Thorhild Widvey åpnet Peer Gynt-stevnet 2014, og var nærmest i en rus etter forestillingen.

– Dette overgår alle forventningene jeg hadde! Et praktfullt verk. Skuespillerne var utrolige og det var et flott samspill med amatørene. Dette var nesten som en herlig rus å oppleve dette, sa Widvey til GD.

Og det var ikke bare kulturministeren som lot seg begeistre av den nye Peer Gynt. Også VGs anmelder har bare lovord å si om forestillingen.

I lørdagens VG skriver Borghild Maaland: Naturen løfter seg bokstavelig talt når Dovregubben gjør sin mektige entré i en spektakulær sekvens som sprudler av lekenhet. Stranden og vannet er der som et vakkert bakteppe, og trekkes tett inn i handlingen på en måte som gir forestillingen en ekstra sanselig dimensjon.

Radikale valg

Regissør Erik Ulfsby sier han er mest fornøyd med at årets stykke er blitt så annerledes og radikalt forskjellig fra tidligere oppsetninger.

– Jeg er jo fornøyd med at vi våget å være såpass radikale som vi endte opp med å være. Dette ville vært lett å "safe" litt mer. Men vi har turt å gå for en del radikale valg og har fått uttelling for det, sier han.

Allerede lørdag kveld stor en ny forestilling for døren og bare dårlig vær kan by på utfordringer i dagene fremover,

– Vi skal jo spille fem ganger til. Utfordringene blir bare å fortsette å utvikle dette her, og gjøre det enda bedre hver eneste kveld. Været blir som det blir. Det går helt fint å spille i regn også, sier han.

Peer Gynt 2014

Både skuespillere, regissør, scenografi og kostymer er nytt i årets Peer Gynt. Her fra en av prøvene.

Foto: peergynt.no