Hopp til innhold

Demonstrerte mens familien ble sendt ut

Samme ettermiddag som flere hundre mennesker demonstrerte mot utsendelsen av afghanske Farida og hennes foreldre, lettet flyet med familien fra Gardermoen.

Demonstrasjon for Farida

Helt fullt på torget i Dokka sentrum lørdag ettermiddag.

Foto: Liv Solveig Alfstad / Nordre Land kommune

Farida Khurami og moren, Noorya Muhsini.

Farida Khurami og moren Noorya Muhsini sist sommer. I dag ble familien sendt ut.

Foto: privat

– Vi har ikke hørt noe, og da betyr det nok at vi ikke har nådd frem, sier Liv Marie Simensveen. Hun jobber i flyktningetjenesten i Nordre Land kommune, og har engasjert seg sterkt i utvisningssaken mot ni år gamle Farida og hennes foreldre.

Lørdag ettermiddag var over 300 samlet til en protestaksjon i Dokka sentrum.

– Det var fullt på torget, selv om det gikk ut invitasjoner bare noen timer tidligere på dagen, forteller Bente Øverby, en annen av de som har engasjert seg i utsendelsen.

Sendt ut lørdag

Men protestaksjonen hjalp ikke. Lørdag ettermiddag ved 16-tida ble den afghanske familien sendt ut med fly fra Gardermoen, etter at de sent torsdag kveld ble fraktet til Trandum utlendingsinternat av politiet.

Hverken advokaten eller støttespillerne har fått beskjed om at de ikke er blitt sendt ut, og det er ikke normalt å høre noe dersom de blir sendt ut.

– Vi må derfor anta at de nå er på vei til Afghanistan, sier familiens advokat Jan Erik Mellemberg på Gjøvik til NRK ved 18-tiden lørdag kveld.

Den afghanske familien har bodd i Norge i nærmere fire år. Tre av disse årene i Nordre Land.

– Uverdig utsendelse

Trandum asylmottak

Trandum utlendingsinternat.

Foto: Erik Engen / NRK

Mens Liv Marie Simensveen jobber i flyktningetjenesten, er Bente Øverby kommunalsjef i Nordre Land. De mener ikke det er et problem at de som offentlig ansatte protesterer mot et lovlig fattet vedtak om utsendelse.

– Vi må få si fra at dette er uverdig, Det er ikke til det beste for Farida å bli sendt tilbake til Afghanistan. Vi håper på en ny vurdering, og at de blir sendt tilbake til Norge, sier Øverby.

Simensveen roser kommunens ledelse for at de får lov til å engasjere seg.

– Det varmer å se et så stort lokalt engasjement. Folk vil ikke at Norge skal behandle de lengeværende asylbarna slik. Heldigvis får vi lov av kommunens rause ledelse til å engasjere oss.

Flere saker fra Innlandet