Demonstranter på plass

10-12 demonstranter var i dag tidlig på plass ved skytefeltet på Hjerkinn for å aksjonere mot Forsvarets testing av klasebomber.

demonstrasjoner mot testing av klasebomber på Hjerkinn.
Foto: Erik Jakobsen / NRK

Det er medlemmer av Natur og Ungdom og Naturvernforbundet som nå samler seg ved Hageseter.

Testinga av klasebomber begynte på mandag. Forsvarsdepartementet mener prøvene er en nødvendig del av innehentinga av fakta i forbindelse med Norges motstand mot klasebomber internasjonalt. Demonstrantene skjønner ikke hensikten med å teste et våpen Norge er imot å bruke.

Utrygt å gå inn

Demonstrantene vil ikke prøve å komme seg inn i testområdet fordi Forsvaret allerede er i gang med testinga.

- Det er ikke trygt å bevege seg inn i området, noe vi ellers har vurdert, og noe vi har gjort tidligere, sier leder i natur og Ungdom, Bård Lahn. Han sier de vil demonstrere utenfor bommen der testinga av klasebomber foregår for å gi et sterkt signal til Regjeringen om at Forsvarsministeren og Miljøvernministeren griper inn og stopper testeinga.

Lahn sier han regner med at det i løpet av dagen blir 40-50 demonstranter på Hjerkinn.

Tok med elevene

Rektor ved Nordmøre folkehøyskole, Kristian Lund Silseth, tok med seg både lærere og elever til Dovre for å protestere mot prøvesprengingene.

- Det er horribelt, det som foregår her. Når regjeringen fører en politikk internasjonalt der de går imot klasebomber, er det helt hårreisende at de selv driver testing her hjemme, sier han.

Først fant noen av lærerne på skolen ut at de skulle reise opp og markere sin avstand, og da ville flere av elevene være med. Dermed besluttet rektoren at de skulle bruke anledningen til å lage en alternativ skoledag.

- Vi kunne rett og slett ikke sitte stille å se på dette, sier Lund Silseth.