NRK Meny
Normal

Demensekspert: – Enkle sanger gir best effekt

DOKKA (NRK): Riktig musikk kan hjelpe demensrammede med å huske. Men, ikke hvilken som helst musikk. Det bør være enkle, nedstrippede versjoner, ifølge fagekspert Audun Myskja.

Birgitte Rosenberg synger salmen "Blott en dag" inn på CD i Nordsinni kirke.

MENINGSFULLT: Sanger Birgitte Rosenberg har selv opplevd hvordan musikken hjelp mormoren til et bedre liv med Alzheimer. Nå håper hun og initiativtaker Arne Martin Kjernli, at sangene hun synger skal hjelpe andre i samme livssituasjon.

Bjørg (85) har levd et langt liv med musikk, som offiser i Frelsesarmeen. Fortsatt tar hun fram gitaren, stryker fingrene over strengene og nynner til akkordene. Salmene hun pleide å synge er imidlertid borte fra minnet. Hun husker ikke lenger hvilke sanger hun kan.

Ser i album

Musikkartlegger Arne Martin Kjernli får hjelp til å finne musikken som kan hjelpe Bjørg, når hun forteller om livet sitt gjennom et fotoalbum.

Foto: Jorun Vang / NRK

Innspillingen av salmer skal hjelpe henne og minnes.

Bakgrunn: Sang hjelper demente

Les også: Musikk gir mindre uro

Lager personlig spilleliste

Det var sykepleier Arne Martin Kjernli ved Landmo omsorgssenter på Dokka som fikk ideen. Han undersøker musikksmaken til hver enkelt pasient for å lage en personlig spilleliste med musikk som hjelper de gamle og minnes. Han fant ut at det var særlig et område som var forsømt, og det var salmer.

– Salmeplater finnes, men er ofte veldig utarrangert og kunstnerisk utformet, sier Kjernli. Han samler nå 30 salmer til en CD spesielt rettet mot personer med demens. De synges inn helt enkelt med orgelakkompagnement, og noen av dem arrangert enkelt for kor.

Kan bremse demens

Dr. Audun Myskja er fagveileder på området, gjennom Nasjonalt senter for livshjelp. Han sier at sanger presentert ret og sunget på en nær måte, vil gi mer direkte virkning for demensrammede.

Musiker, forfatter og lege Audun Myskja

– Avgjørende at vi finner musikk som gir mening, og som personen kan bruke, sier dr. Audun Myskja.

Foto: Marte Garmann Johnsen

– Salmer treffer noe djupt inne i oss, som har med menneskers tro og overbisning å gjøre. For eksempel julesanger rører noe som går veldig djupt og utover personligheten så å si. Dette kommer tydeligere fram når folk blir eldre, sier Myskja.

Så sterkt kan riktig innspilte sanger virke , at de kan bremse demenssykdommen.

Myskja har erfart at når folk får et sangstykke som virkelig treffer dem personlig, så vil personene få en sterkere identitetsfølelse gjennom at de opplever seg sett og forstått. Dermed vil en nedadgående spiral kunne bremses mener Myskja.

For sangeren Birgitte Rosenberg føles salmeinnspillingen ekstra meningsfull. Hun har selv opplevd hvordan musikken hjalp mormoren til et bedre liv med Alzheimer. Nå håper hun at sangene hun synger skal hjelpe andre i en tilsvarende livssituasjon.

Men innspillingen er krevende. – Det er utfordrende å gjøre det enkelt, sier Rosenberg. Hun sier at som musiker liker hun å ta seg friheter med litt kunstneriske krumspring. Produsent Nils Harald Mæhlum ber henne gå litt lenger unna mikrofonen, og snart spiller organist Vidar Fredheim opp til ny tagning.

Snart fylles kirkerommet i Nordsinni kirke med Lina Sandells kjente salme "Blott en dag".

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Stjal kjøkken

    I løpet av sist helg ble det stjålet et helt nytt kjøkken fra ei hytte under bygging på Skeikampen. Politiet undersøker nå denne saken.

  • Dømt for overgrep på nabojenta

    En mann i 40-årene er i Glåmdal tingrett dømt til fengsel i tre år og tre måneder for seksuelle overgrep mot en 12 år gammel jente. Retten mener at mannen har utnyttet sin posisjon som nabo. Han er dømt for å ha hatt seksuell omgang med jenta, og for å ha sendt meldinger med seksuelt innhold.

  • Normal trafikk på E6

    Trafikken går normalt på E6 ved Moelv etter at det har vært redusert framkommelighet siden i formiddag. Et vogntog på veg nordover mistet en isblokk fra taket og traff en personbil på veg sørover på E6 i Moelv.