NRK Meny
Normal

De evakuerte får flytte hjem igjen

Brannvesenet har kontroll på skogbrannen i Sel og de ni evakuerte har fått vende tilbake til hytter og hus. Bakkemannskaper vil bedrive etterslukningarbeid utover kvelden.

Helikopter gjøres klar til slukking

Ett av helikoptrene gjøres klar til å fortsette slukking i dag. Tanken tar opp til 3000 liter vann.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Brannsjef i Sel sammen med to andre menn

Brannsjef i Sel, Tom Are Nilstad (i midten), forteller at de har brukbar kontroll på brannen.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Nå har vi ganske god kontroll på brannen. Men vindstyrke og vindretning er fortsatt helt avgjørende, og det vil det være hele dagen. Den kan påvirke brannen i begge retninger, sier brannsjef i Sel, Tom Are Nilstad rundt klokka halv elleve.

I går ettermiddag ble et hytteområde evakuert, men utover kvelden og natta var det ikke flere evakueringer.

De evakuerte kan dra tilbake

Besteforeldrene, Turid og Per Øen, og barnebarna deres, Oda Thran Øen og Odin Øen, var fire av dem som måtte evakuere i går. De er fra Nes på Romerike og har hytte i området. De forteller at det så veldig dramatisk ut med så mye røyk, men at evakueringen gikk fint.

– Barnebarna satt i brannbilen og vi kom i bilen etter. Så det gikk veldig rolig og fint for seg. Ingen panikk, sier Turid Øen som har sovet på hotell sammen med resten av familien i natt.

Evakuert familie på fire. Besteforeldre og barnebarn

Besteforeldrene og barnebarna fra Nes på Romerike måtte evakuere fredag ettermiddag. F.v. bestemor Turid Øen, barnebarna Odin Øen og Oda Thran Øen og bestefar Per Øen.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Klokka tolv hadde brannvesenet og politiet ha et møte med de evakuerte hvor det ble bestemt at de kan flytte tilbake til hyttene sine. Innsatsleder, Albert Lunde, sier at de har bestemt at de evakuerte kan dra tilbake fordi det ikke lenger er noen aktiv brann i området hvor hyttene er.

– Jeg føler at det er trygt å dra tilbake nå. Så nå blir det bra å komme seg tilbake og i orden igjen, sier Per Øen.

Sent fredag kveld begynte brannvesenet å få kontroll på brannen som var ute av kontroll hele ettermiddagen. I natt stod helikoptrene stått på bakken, og brannvesen, politi og Sivilforsvaret holdt vakthold.

Rett før klokka halv ti lørdag formiddag meldte utrykningsleder i Sel brannvesen, Jan Ingar Formo at de hadde kontroll på brannen. Men også han presiserte at vinden er avgjørende.

– Nå har vi kontroll og vi holder på med etterslukking. Men blåser det opp, kan brannen blusse opp igjen.

Helikopteret opp i lufta igjen

Litt røyk fra skogen i Sel

Nå har brannvesenet brukbar kontroll på skogbrannen. Men faren for at den kan blusse opp igjen er fortsatt til stede.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Slukningsarbeidet med helikopter begynte igjen rundt klokka ti lørdag formiddag. I går ble noen beboere og et hytteområde evakuert, men ingen fler har blitt evakuert i løpet av natta.

Sivilforsvaret er fortsatt til stede, og de tre helikoptrene står klare til å delta i slukningsarbeidet.

– Helikoptrene har termiske kameraer, så de kan se hvor behovet er hen. Om det ikke er flammer, så ser de i hvert fall hvor det er varmt, sier Rosenberg.

Kan ha startet av toggnist

Brannen startet nede ved jernbanen rundt klokka ett fredag formiddag, og spredte seg oppover dalføret. Brannvesenet sier at en mulig årsak til brannen kan ha vært gnister fra et passerende tog. Dette er noe Jernbaneverket også sier kan være mulig.

– Det er klart at det kan ha skjedd. Vi er kjent med at bremsing fra passerende tog kan skape gnister og dermed starte skogbranner når det er tørt, så det kan vi ikke utelukke. Men foreløpig er ikke det bekreftet, sier pressevakt i Jernbaneverket, Harry Korslund.

Dovrebanen var stengt for togtrafikk i noen timer i går på grunn av brannen, men rundt klokka 17.30 meldte Jernbaneverket at linjen var åpnet igjen.

Helikopter over jernbanen

Brannen startet nede ved jernbanen. Brannårsaken kan være gnister fra et passerende tog, men det er foreløpig ikke bekreftet.

Foto: Jernbaneverket

Ikke stor skogbrannfare

Brannen er den største noensinne i Sel. Ifølge skogbrukssjefen i Sel har minst 1000 mål brent så langt. Det er den største skogbrannen i Sel noensinne.

Meteorologisk konsulent ved Meteorologisk institutt, Jan-Inge Hansen, forteller at skogbrannfaren i Innlandet ikke har vært stor den siste tiden.

– Men det har vært veldig varierende nedbør i det siste, så enkelte steder kan den være større enn andre. Men generelt er skogbrannfaren lav i Hedmark og Oppland, så derfor var det egentlig ingen ting som skulle tilsi at denne brannen ble så stor.

SE BILDER FRA BRANNEN:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND