NRK Meny
Normal

Skal delta i homo-debatt i Kongressen

Fredag går Aps stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen på talerstolen i den amerikanske Kongressen for å delta i debatten om lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoners rettigheter i verden.

Anette Trettebergstuen
Foto: NRK1

Stortingsrepresentanten fra Hamar satte seg på flyet til Washington onsdag formiddag. Fredag går hun på talerstolen i Kongressen. Hun er også invitert på en mottakelse i Det Hvite Hus.

Anette Trettebergstuen (33) ble valgt inn på Stortinget i 2005 og sto åpent fram med sin legning da hun ble valgt.

– Tilbakeslag

– Jeg vil bruke oppholdet i USA til å sette fokus på det tilbakeslaget for LHBT-rettigheter vi nå ser i store deler av Øst-Europa og Russland spesielt. Dessverre ser vi et tilbakeslag flere steder i verden der stater strammer inn kriminaliserende lovverk og slår ned på LHBT-personers ytringsfrihet, sier Anette Trettebergstuen.

nancy Pelosi

Nancy Pelosi arrangerer debatten i Kongressen.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

Invitasjonen fra Washington kom for 14 dager siden, og det er Demokratene ved minoritetslederen i Representantenes Hus, Nancy Pelosi , som arrangerer debatten.

– Det er bare noen dager siden hun fikk vite at hun skulle delta i selve paneldebatten. Så hun har ikke hatt lang tid på seg til forberedelsene, sier kommunikasjonsrådgiver i Aps stortingsgruppe, Gry Haugsbakken fra Gran.

– Internasjonal

Anette Trettebergstuen (33) er selv lesbisk og har i mange år frontet de homofiles sak både innen- og utenlands. Nettstedet Gaysir kåret henne til Årets lesbe i Norge i 2007.

– Nordmenn er nok ikke klar over hvor kjent Anette er for dette arbeidet også i utlandet, sier Gry Haugsbakken.

Anette Trettebergstuen er også invitert på en mottakelse i Det hvite hus, som styremedlem i Harvey Milk Foundation . Der blir Harvey Milks og stiftelsens arbeid for LHBT-rettigheter verden over hedret med et offisielt Harvey Milk- frimerke.

Trettebergstuen sitter i styret i stiftelsen på grunn av sitt LHBT-engasjement, og fordi Norge har markert seg sterkt internasjonalt på dette under årene Ap hadde regjering fra 2005-2009.

Kåret til Årets lesbe

Anette Trettebergstuen har frontet homofiles sak både innen- og utenlands. Nettstedet Gaysir kåret henne til Årets lesbe i Norge i 2007.

Gaysir om Trettebergstuen: Evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter og aksept for homofil kjærlighet, er det viktigste kriteriet for Gaysirs årlige kåring. Om Trettebergstuen skriver nettstedet at hun er uredd og kompromissløs når spørsmålene handler om rettigheter for homofile og lesbiske i inn- og utland.

– Som den eneste åpent lesbiske på Stortinget er det klart jeg har en rolle å fylle som forbilde, og jeg prøver å være tydelig på at det går an å være åpent homofil politiker, sa Anette Trettebergstuen til Dagbladet.no.etter kåringa.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fraråder Lillehammer-riving

    Kulturvernmyndighetene i Oppland fraråder Lillehammer kommune å tillate riving av den brannskadde bygningen Storgata 81, melder GD. Trolig vil fylkeskommunen vurdere en klagesak om kommunen vil tillate riving. Kulturvernmyndighetene mener at den opprinnelige fasaden bør rekonstrueres og bygges opp igjen som den var før brannen 22. januar.

  • Kjørte på anleggsbil

    To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.

  • Fyrte opp ute på verandaen

    Brannvesenet på Lillehammer rykket i natt ut til brann i en bolig. Det viste seg at beboeren i boligen hadde tente på noe pappembalasje ute på verandaen. Ingen kom til skade og brannen ble raskt slukket.