Hopp til innhold

Deler sine vondeste historier

RINGSAKER (NRK): 14 ungdommer deler sine egne vondeste opplevelser fra teaterscenen, blant annet om spiseforstyrrelser, mobbing og selvmordsforsøk.

Innafor-Uttafor teaterstykke

PÅ SCENEN: De har opplevd vonde ting og deler sine historier fra teaterscenen.

Foto: Anne Næsheim / NRK

De har jobba med forestillinga siden i fjor høst. Den gang kjente de ikke hverandre. Gjennom vinteren har de møttes en eller to ganger i uka, blitt en sammensveiset gjeng, og nå er de klare for å møte publikum med historier basert på egne erfaringer.

– Det er sårt, sier Andrea Michelle fra Brumunddal, som har skrevet dikt om spiseforstyrrelser og selvmordsforsøk i forestillingen.

Utfordrer seg selv

Andrea Michelle

DIKT: Andrea Michelle har skrevet dikt om spiseforstyrrelser og selvmordsforsøk.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Alle ungdommene er mellom 17 og 23 år og har en belastet bakgrunn på en eller annen måte. De har opplevd vonde ting, deler sine tanker og opplevelser fra teaterscenen, for å utfordre seg sjøl og andre rundt temaer det kan være vanskelig å snakke om.

– Jeg har prøvd å få fram at det er viktig å prøve å forstå hvordan folk egentlig har det. De ser at folk smiler og har det bra, men innerst inne ligger det noe der, sier Andrea Michelle.

Hun håper forestillingen Innafor kan hjelpe både de som er med og de som ser på når de møter publikum på Prøysenhuset torsdag kveld.

– Det er så mye hat og negativitet. Både kroppspress, toppkarakterer, man skal ha et perfekt liv.

Innafor-uttafor teaterstykke

TEATERSTYKKE: Innafor skal hjelpe både de som står på scenen og de som sitter i salen.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Tør å ta ordet nå

Thomas var en stille, beskjeden gutt som følte seg utenfor gjennom ungdomsskoletida. Arbeidet med Innafor har gjort noe med ham. Nå står han på scenen og forteller om det han har opplevd.

– Dette har hjulpet meg mye. Nå tør jeg å være meg selv, komme med ideer, ta ordet, snakke med andre, sier han.

Prosjektleder Arve Solhaug i stiftelsen Utafor-Innafor roser ungdommene. Han mener de hjelper seg selv og andre ved å snakke høyt om det som er vanskelig.

– De har blitt mine nye helter. De har gjort en vanvittig jobb for å komme dit de er i dag. Jeg har møtt mange ungdommer som har en ressurs i seg bare de får mulighet til å utvikle den, sier Solhaug.

Nå er snart prosjektet over. Det er vemodig for dem som har vært med.

– Det har vært veldig morsomt, det er rart å tenke på at det snart er slutt, sier Malene og Laila.

Thomas

UTENFOR: Thomas følte seg utenfor gjennom skoletida. Nå bruker han opplevelsene på teaterscena.

Foto: Anne Næsheim / NRK