Debuterer på Metropolitan: – Det største en operasanger kan oppleve

Som en av svært få nordmenn debuterer mezzosopranen Ingeborg Schübeler Gillebo på en av verdens mest kjente operascener i kveld. Solveig Kringlebotn tror hun kan nå helt til topps.

Ingeborg Gillebo

HOVEDROLLE: Ingeborg Schübeler Gillebo debuterer på Metropolitan Opera i kveld.

Foto: Fred Olav Vatne

– Jeg fikk beskjed om dette nå. Jeg hadde en følelse av at dersom det skulle skje, så kom det til å skje i kveld, forteller Ingeborg Schübeler Gillebo på telefon fra New York.

Hovedrolleinnehaver Isabel Leonard har blitt syk og Gillebo får dermed lov til å prøve seg som Cherubino i Figaros Bryllup av Mozart.

– Dette er noe av det aller største en operasanger kan oppleve. Det er rett og slett en drøm som går i oppfyllelse, sier Gillebo.

Et artig poeng er at dette er samme rolle som Gillebo debuterte med i Norge i 2010. Mezzosopranen fra Øyer i Gudbrandsdalen tror hun kommer til å bli nervøs i kveld, men gleder seg likevel veldig.

– Jeg tror det blir en fantastisk stor opplevelse, sier hun.

Solveig Kringlebotn jubler

Den norske sopranen Solveig Kringlebotn er stolt av det Gillebo har klart å oppnå.

– For en operasanger er dette noe av det største. The Met er verdens største og mest betydningsfulle scene, så det er kjempegøy at Ingeborg får synge der, forteller Kringlebotn, som selv har stått på scenen i New York.

Gillebo har tidligere tatt sangtimer hos Kringlebotn og de to har gått gjennom ulike roller førstnevnte har gjort på forskjellige scener.

– Jeg har alltid visst at Ingeborg er en god sanger og at hun har de kvalitetene som skal til, men at alt nå har klaffet på denne måten er gøy, stråler Kringlebotn.

Hun håper den tidligere eleven når helt til topps og tror kvelden kan bety mye for Gillebo.

– Det verdsettes nok veldig på huset dersom hun gjør det bra. Da skylder de henne kanskje en gjentjeneste og hun får kanskje komme tilbake og spille flere roller, sier Kringlebotn.

Eksklusiv klubb

Kveldens forestilling gjør at Gillebo havner i en svært eksklusiv klubb. Sangerinnen tror kun ti andre nordmenn har vært på The Metropolitan Opera.

– Jeg tror ingen har vært her siden Solveig Kringlebotn og hun var her for 10–15 år siden, forteller Gillebo.

En annen nordmann som har gjort det stort i New York er Kirsten Flagstad fra Hamar. Hun debuterte på Metropolitan Opera i 1935 og ble verdenskjent etter forestillingen. Også Gillebo tror forestillingen kommer til å bety mye for karrieren.

– Det er litt av et utstillingsvindu for min del. Jeg håper jeg klarer å gi mitt aller beste, sier Gillebo.

Forestillingen i kveld er fullsatt og huser rundt 4000 publikummere. Den blir også direktesendt på radio i USA. Dette tror Kringlebotn kan bety mye.

– Jeg fikk mange jobber av at folk hadde hørt meg på radio i USA, sier hun.

Debuterer tidlig i karrieren

Ingeborg Schübeler Gillebo debuterte som operasangerinne i 2010. 31-åringen har tidligere spilt blant annet Solveig i Peer Gynt ved Gålåvatnet og vunnet Toneprisen. Hun har studert ved Norges musikkhøgskole og Operaakademiet i København.

Schübeler & Storhøi

GODT SELSKAP: Gillebo har tidligere spilt Solveig i Peer Gynt, mot blant annet Dennis Storhøi.

Foto: Arvid Torsgard

– Å debutere på Metropolitan så tidlig i karrieren er fantastisk. Jeg har jo ikke holdt på så lenge, forteller hun.

Gillebo forteller at hun tidligere har spilt 30 forstillinger som Cherubino i Figaros Bryllup på Den Norske Operaen i Norge. Operaen varer i tre timer og dersom hovedrolleinnehaveren er syk ved neste forestilling kan det bety mye for Gillebo.

– Neste forestilling er den store HD-forestillinga på lørdag, som sendes på tv i USA og på kino i Norge, forteller hun.

Kveldens forestilling begynner klokka 1930 i lokal tid.