Hopp til innhold

Stor diskusjon rundt likeverdig sjukehustilbud

Styret i Sykehuset Innlandet er enige i at politikerne på tvers av fylkesgrensa skal få være med å sikre et likeverdig sykehustilbud. Men hva "likeverdig" er skapte stor debatt i styret.

Styret i Sykehuset Innlandet er enige i at politikerne på tvers av fylkesgrensa skal få være med å sikre et likeverdig sykehustilbud. Men hva "likeverdig" er skapte stor debatt i styret.

Se video fra styremøte i Sykehuset Innlandet

- Likeverdig helsetilbud handler om hvilke tilbud pasientene har, ikke på hvilken side av fylkesgrensa de får det, sa ansatt-representant Ove Talsnes fra Hedmark.

- Det er avgjørende at de to fylkene politisk oppfatter det som likeverdig for at vi skal kunne gå videre med planene om et hovedsjukehus, sa ansatt-representant i styret Jørgen Hurum fra Oppland.

Referansegruppe fra begge fylker

Styret i Sykehuset Innlandet skulle dag behandle videre framdrift i arbeidet med det planlagte hovedsjukehuset som enten havner på Biri eller i Ringsaker. Men denne gangen handlet det om de sjukehustilbudene som ikke automatisk havner under hovedsjukehuset.

I sommer og høst har det vært stor diskusjon rundt hva som skal skje med Tynset og Kongsvinger sjukehus, noe som har engasjert tusenvis av folk som vil verne om sitt sjukehus.

I Oppland har diskusjonen vært at hvis hovedsjukehuset bygges i Ringsaker, står de i fare for å ikke ha noe sjukehus igjen i sitt fylke. Siden spesialisttjenestetilbudet blir flytta fra Lillehammer og Gjøvik til det nye hovedsjukehuset. De har derfor ønsket en ny runde om hvorvidt Tynset og Kongsvinger skal få beholde sine akuttsjukehusfunksjoner.

Styret i Sykehuset Innlandet vedtok i dag at det skal settes sammen en referansegruppe bestående av politikere fra begge fylker som skal diskutere det desentraliserte tilbudet. I tillegg blir det prosjektgrupper med faglige representanter som ser på tilbudet.

Hva er likeverd?

På styremøtet ble det en diskusjon rundt hva ordet "likeverd" egentlig betyr. Styremedlem Ove Talsnes viste til at ordet henspeiler til hvilket tilbud pasienten får og mente det ikke var avgjørende på hvilken side av fylkesgrensa tilbudet ligger.

Styremedlem Hans Seierstad fra Østre Toten mener det handler om en ubalanse mellom de to fylkene.

Et enstemmig styre vedtok likevel å fortsette prosessen mot et hovedsjukehus, med referansegruppa for at det videre arbeidet skal ha et politisk fotfeste. For flere av styrerepresentantene ga utrykk for at uten politikerne i ryggen kan det bli vanskelig å få realisert målet om et hovedsjukehus.

Utsetter Tynset-avklaring

Styret vedtok også at hva som skjer videre med Tynset sjukehus utsettes til styremøtet 29. oktober. Grunnen er samarbeidet Tynset sjukehus har starta med Helse Midt om et helsetilbud for hele Fjellregionen.

For Kongsvinger sjukehus sin del vedtok styret at det nå skal jobbes videre for å se på muligheten for at Kongsvinger går inn under Ahus. Det må behandles av Helse Sør-Øst.

Flere miljøer i Kongsvinger har ønsket å kommune under Ahus fordi det er nærmere enn det planlagte hvoedsjukehuset ved Mjøsa.

Flere saker fra Innlandet