NRK Meny
Normal

Hvordan beskytte det norske matfatet?

Norges landbruksområder er under press. Hedmark Bondelag inviterte i dag til debatt om framtidas landbruk.

Hedmark Bondelag arrangerte torsdag 21.08.14 en debatt om jordvern som en del av Blæstaddagen.

Blæstaddagen arrangeres hvert år på Høyskolen i Hedmarks områder på Blæstad. Årets tema er Matjorda som framtidig ressurs. Hedmark Bondelag inviterer til debatt og tema for debatten er «Hvordan beskytte vårt felles matfat?»

Ringsaker kommune er landets største jordbrukskommune, til tross for det er de på femteplass på den nasjonale «verstinglista» over omdisponering av dyrket mark.

IKEAs etablering i Ringsaker har skapt enda større press på omkringliggende områder samtidig som også nabokommunene kjemper for å få tilsvarende næringsvekst. Dermed øker presset på jorda enda mer.

Se debatten øverst

Innlegg fra IKEA

Som innledning til debatten kommer Nina Schefte, leder for bærekraft i IKEA. Hun skal orientere om status for jordflyttingsprosjektet ved Deli-jordet i Vestby, og om IKEAs syn på bevaring av matproduksjon.

13.50 setter selve debatten i gang. Den ledes av Aslak Bonde.

I debattpanelet stiller:

Pål Farstad, stortingsrepresentant for Møre og Romsdal, Venstres landbrukspolitiske talsmann.
Trygve Magnus Slagsvold Vedum, stortingsrepresentant for Hedmark, leder i Senterpartiet
Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.
Gunn Randi Fjæstad, fylkesvaraordfører og gruppeleder for Ap i Hedmark fylkesting.
Rune Øygarden, fylkestingsrepresentant og kommunestyrerepresentant i Ringsaker (Høyre), samt medlem i Høyres sentrale landbruksnettverk.
Geir Roger Borgedal, varaordfører i Ringsaker (Ap).
Einar Myki, leder i Hedmark Bondelag.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Trafikkuhell på E16

    Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

  • Lillehammer vant etter forlengning

    Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  • Ulv er felt

    En ulv er felt i Ringsaker i dag, melder Fylkesmannen. Gjenstående kvote er dermed fire dyr utenfor ulvesona og utenfør områdene til Julussa-reviret og Osdalsreviret.