NRK Meny
Normal

De skal redde langrennsporten

SJUSJØEN (NRK): Astrid Uhrenholdt Jacobsen lærer opp 133 juniorløpere fra 15 nasjoner. – Det er kjedelig hvis det bare er nordmenn i verdenstoppen, sier hun.

Utenlandske juniorer lærer norske treningsmetoder på sjusjøen. juniorene går på rulleski.

Det er internasjonal treningssamling på Sjusjøen denne uka, der norske eliteløpere skal bidra til å få opp nivået internasjonalt.

– Hvis vi vil at denne sporten skal overleve, er det viktig at vi gjør vår kunnskap tilgjengelig for resten av verden, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Kjedelig med norsk dominans

De siste årene har Norge vært så dominerende på medaljestatistikken at flere har tatt til orde for å dele kunnskap med flere nasjoner. Frykten er at sporten skal tape terreng hvis det blir uinteressant på grunn av den norske dominansen.

VIL HA MER KONKURRANSE: President i Norges Skiforbund, Erik Røste.

VIL HA MER KONKURRANSE: President i Norges Skiforbund, Erik Røste.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Likevel er skipresidenten tydelig på at utlendingene må velge ut det som fungerer for dem.

- Vi har et ansvar, men jeg mener ikke at vi nødvendigvis har fasiten. På denne samlingen skal vi vise hva vi gjør, og så får de ulike deltakerne ta med seg det de syns er nyttig, sier Erik Røste, president i Norges Skiforbund.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har 2 VM-gull og 11 NM-gull, og har med seg Sondre Turvoll Fossli som medtrener. Fossli regnes som en lovende utøver, og har 2 NM-sølv.

– Fint å trene sammen med de beste

Jenny Solin

VIL LÆRE MER: Jenny Solin på det svenske juniorlandslaget.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Det er også mange lovende utøvere blant de håpefulle som er samlet på Sjusjøen til rulleskitrening der. Flere av dem er svært glade for denne muligheten til å lære mer.

– Når vi trener sammen med de beste, kan man lettere se hva som er vår egen styrke og svakhet, og hva vi kan bli bedre til, sier Jenny Solin, juniorlandslagsløper fra Sverige.