NRK Meny
Normal

De skal løse morgendagens problemer

I dag var det kick-off for et helt nytt valgfag i ungdomsskolen. Elever på 146 skoler skal lære seg programmering og koding.

Carl A. Myrland, Lær Kidsa Koding

Carl A. Myrland er lærer og frivillig i 'Lær Kidsa Koding'. I dag var han med på kickoff for det nye valgfaget i ungdomsskolen.

Foto: Ola Bjørlo Strande

– Dette er framtida. Det er på teknologifronten at utviklingen skjer, sier Carl A. Myrland i organisasjonen «Lær Kidsa Koding.»

I alt 146 skoler i 53 kommuner over hele landet er i gang med et treårig forsøk med programmering som valgfag på ungdomstrinnet.

Snakke med maskinene

For de tre ungdomsskolene i Hamar var det kick off for det nye valgfaget i dag.

Elias Skoglund

Elias Skoglund spiller mye og håper å kunne finne på nye ting med teknologi når han lærer enda mer.

Foto: Ola Bjørlo Strande

– Jeg har lyst til å finne på nye ting med teknologi. Det er målet, sier Elias Skoglund, som er en av mange elever som har valgt det nye faget.

Mali Joløkken og Selma Kjos

Selma Kjos (t.h.) har alltid vært interessert i spill og programmering. Her sammen med Mali Joløkken som også skal ha det nye valgfaget.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Selma Kjos valgte faget fordi hun syntes det hørtes spennende ut med teknologi i praksis.

– Jeg har alltid vært interessert i spill, programmering og sånne prosesser, sier Selma.

Den frivillige organisasjonen «Lær Kidsa Koding» var med på kickoff i dag, for å motivere og forklare.

– Koding er språket mellom menneske og maskin, sånn at vi kan gi datamaskinen beskjed om hva den skal gjøre for oss, sier Carl A. Myrland.

Folk erstattes av maskiner

Carl A. Myrland sier det er viktig at ungdom lærer koding og programmering for å møte behovene i framtidas arbeidsmarked.

– Det er nedskjæringer i mange tradisjonelle bransjer. Automatisering overtar mange jobber. For eksempel vil mediebransjen i stor grad bli erstattet av algoritmiske nyhetsartikler på nett. Og helsebransjen er avhengig av automatisering, nevner Myrland.

Mange måter å lære på

En innfallsvinkel til undervisningen er å delta i Lego Leauge, der man bygger og programmerer roboter. Men det er mange muligheter og det vil være litt ulikt fra skole til skole.

Målet er å utdanne framtidas problemløsere.

– Dette blir et fag med innovasjon og problemløsning som hovedfokus. Det vil forhåpentligvis utvikle mange skarpe hoder som kan løse morgendagens problemer for oss, sier Carl A. Myrland i Lær Kidsa Koding.

Spennende fagmiljø i Innlandet

Valgfag i programmering

Disse gutta skal ha det nye valgfaget på ungdomsskolen og ser fram til å komme i gang.

Foto: Ola Bjørlo Strande

På kick-off-en i Hamar i dag var flere bedrifter som jobber med programmering til stede, blant annet Norsk Tipping, Making View og altså Lær Kidsa Koder.

Are Vindfallet i Making View sier de er der for å vise elevene noen gode eksempler på hva programmering brukes til i det daglige. Selv ble de verdensberømte da de utviklet løsningen for 360 graders visning av foto og video på nett.

– Det er disse ungdommene her som skal bringe oss framtidas løsninger, og derfor er det superviktig å ha fag som dette, sier Are Vindfallet.