NRK Meny
Normal

De røde innlandsfylkene kan bli blå

For første gang på nesten 100 år kan de borgerlige partiene få flertall i enten Hedmark eller Oppland, eller begge fylkene, etter høstens valg. I dag kom statsministeren på besøk.

Kjersti Stenseng, Rigmor Aasrud, Jens Stoltenberg og Tore Hagebakken.

Arbeiderpartipolitikerne Kjersti Stenseng, Rigmor Aasrud, Jens Stoltenberg og Tore Hagebakken er i valgkampmodus, men i de røde fylkene Hedmark og Oppland så er det Høyre som vinner fram.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

De røde fylkene Hedmark og Oppland kan bli blå ved høstens valg. De blå vinner nemlig terreng i fylkene som har blitt sett på som rødt territorium.

Fredag var statsminister valgkampmodus på Gjøvik, og kjemper for å unngå at også Hedmark og Oppland skal bli blåe.

– Denne delen av landet er blant de delene av landet som er klart mest tjent med at vi har en politikk for fellesskap og rettferdighet. Jeg tenker at det er velgerne som bestemmer, og alle kan komme med ulike analyser og prognoser før valget, men det er bare en ting som er avgjørende og det er hva velgerne til slutt bestemmer seg for, sier Jens Stoltenberg til NRK.

(Saken fortsetter etter tv-reportasjen.)

For første gang på nesten 100 år kan de borgerlige partiene få flertall i enten Hedmark eller Oppland, eller begge fylkene, etter høstens valg.

Reporter Geir Røed/fotograf Lars Erik Skrefsrud

Tror på Høyre-seier

Valgforskere regner med at de rødgrønne vil få et knepent flertall i Hedmark og Oppland. Men Høyre og Frp kan også få flertall i ett eller begge innlandsfylker ved hjelp av KrF eller Venstre.

– Hvis begge de partiene kommer over sperregrensa, og matematikken slår ut slik at de får et utjevningsmandat i et av de fylkene så kan det skje at det blir et blått flertall. Det vil i så fall være historisk. Det vil være første gang i etterkrigstida, ja kanskje fra mellomkrigstida at det har vært et borgerlig flertall i et av disse fylkene, eller begge, sier samfunnsforsker Jon Helge Lesjø.

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H)

Olemic Thommessen fra Høyre gleder seg til valget.

Lesjø anser Sps mandat som det minst sikre, og at Venstre og KrF kan ta utjevningsmandat i Hedmark og/eller Oppland, slik at det kan bli en slik mandatfordeling: Ap 3, H 2, Frp 1, V eller KrF 1. Altså 4–3 til de borgerlige.

Han anser Frps mandat som svært sikkert, og at Høyres to er veldig sikre, men Ap er nærmere fire enn Høyre er tre.

– På mange måter vil det være et politisk jordskjelv med blå jordbruksfylker uten Senterpartiet, sier Lesjø.

– Stusslig uten Sp

Senterpartiets toppkandidat i Oppland, Anne Tingelstad Wøien frykter en slik situasjon, men tror at folket vil stemme slik at partiet berger mandatet.

– Det ville være veldig stusslig for både Sp og de to fylkene som er store landbruks- og jordbruksfylker hvis vi mister plassen vår. Når vi nærmer oss valget tror jeg folk vil tenke seg om og at Sp berger mandatet igjen – i begge fylker, sier Tingelstad Wøien til NRK.

Høyre gleder seg til valget

Men Høyres toppkandidat, han gleder seg til valgnatta.

– Jeg merker en helt annen forståelse og interesse for vår politikk nå, enn vi har gjort før. Det tror jeg er fordi folk ser behovene. Vi har fokus på å få inn to kandidater, og ikke tenke på tre, sier Olemic Thommessen.

Og samfunnsforsker Helge Lesjø tror at Thommessen og alle andre Høyrefolk kan glede seg til valgnatta.

– Alt tyder på det.