De gleder seg til kalde dager

Unge skøyteløpere fra hele landet sto nærmest i kø da Vikingskipet i Hamar åpnet sin sommeris fredag ettermiddag.

Sara Marie Sanderud (t.v.) og Cecilie Bakken

Sara Marie Sanderud (til venstre) og Cecilie Bakken fra Sør-Odal har sett fram til å trekke inn i kjølige Vikingskipet for å gå på skøyter.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Sjøl om sommersola titter fram, og andre går i shorts, vil de inn i skyggen, under Vikingskipets kjølige hvelving. I god tid før skøytearenaen åpnet sin sommeris fredag ettermiddag var de på plass. Dette er noe de har sett fram til.

Trine Heian

Trine Heian fra Sandefjord forlater gjerne sommersola for å gå på skøyter i Vikingskipet.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Sommeris er veldig bra. Hjemme i Vestfold har vi lite is, så det betyr mye å kunne dra til Hamar og gå på skøyter. Det er blitt mitt andre hjem, det er alltid gøy å trene og gå løp her, smiler 14-årige Trine Heian fra Sandefjord.

– Gleder meg som en unge

Hun og de andre unge skøyeløperne synes ikke det er noe stort offer å gå glipp av sommersola.

– I forhold til om vinteren så er det jo ganske varmt her nå, synes Cecilie Bakken og Sara Marie Sanderud, begge fra den tradisjonsrike skøyteklubben på Sand i Sør-Odal, utålmodige etter å få is under beina.

– Jeg gleder meg som en liten unge, sier Sara.

– Egentlig er det litt greit å være inne og gå på skøyter, som jeg liker veldig godt. Så kan jeg heller være ute i sola etterpå, sier Trine.

Tre hundre fra hele landet

De er unge skøytetalenter som skal tilbringe de neste par ukene i Hamar olympiahall. Tilsammen kommer det rundt tre hundre fra hele landet for å gå på ordentlig is.

– Hvis det er 25 varmegrader ute, så er det deilig å komme inn i kulda litt, og ungene synes dette er kjempemoro. Og så møter de igjen andre som de trener og går løp sammen med hele vinteren, forklarer tidligere skøyteløper Knut Bakken fra Gjøvik.

Han er i Vikingskipet som trener, sjåfør og far. Sommerisen blir liggende fram til 16. august.

– Jeg ville hatt is hele tida. Vi reiser jo til Inzel og trener ei uke i høstferien. Et par uker etterpå er det is her igjen, fram til mars. Da er vi her tre ganger i uka.

Åpent for alle

Men det er ikke bare aktive skøyteløpere som kan benytte seg av skøyteisen i Vikingskipet.

– Her kan alle komme. De kan få leie skøyter, få slipt gamle skøyter, eller kjøpe seg et nytt par, sier Stein Andersen som driver skøytebutikken i Vikingskipet.

For de unge talentene venter uker stinne av trening.

– Det blir hardt, med to økter på isen om dagen, så jeg blir nok sliten. Men jeg har jo lyst til å bli best, sier Trine.

Lørdag 15. august er det sommerskøyteløp.

– Vi har masse yngre løpere som er på tur. Allerede til vinteren vil jeg tru at de tar et løft i fra i fjor, sier Knut Bakken, med sterk tro på en etterlengtet oppsving for norsk skøytesport.