NRK Meny
Normal

Dårlig veg har fått tilnavnet ”Abortvegen”

Tusenvis av befrukta egg blir ødelagt av humping og risting på veg til Norturas kyllinganlegg.

Video Abortveg

Ødelagte egg

Befruktede egg som er ødelagt.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK
Bernt Snapa

Bernt Snapa

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK
Kjell Konterud

Kjell Konterud, ordfører.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Mange vaskebrett og hull i den kommunale vegen den siste kilometeren inn til Nortura Samvirkekylling i Våler i Hedmark gjør at mange egg blir ødelagt.

Det er ikke selve egget som knuses, men inni egga henger kyllingfosteret i en syltynn, men livsviktig navlestreng. Hvis den ryker dør fosteret og egget får en blodrand. Dette oppdages ikke før to uker senere.

– Vi har jo et stort ansvar, for det er store verdier som står på spill her, sier transportør Kåre Solbakken.

Kostbart

Anlegget mottar nærmere 800.000 egg i uka, og om lag 600.000 av dem blir til små kyllinger. Hvor mange som blir ødelagt er umulig å anslå, men det er klart at det er snakk om store tap for kyllinganlegget.

– Det eneste vi vet er at skaking og risting er negativt for egget, sier fabrikksjef på Nortura Samvirkekylling, Bernt Snapa.

Lover utbedring

Nå skal det bli slutt på eggskader på den kommunale vegen, det lover ordføreren:

– Vi er innstilt på å finne en løsning på denne veien i løpet av året. Vi vil være en tilrettelegger for at det skal være mye bra næringsliv i kommunen, sier ordfører Kjell Konterud i Våler kommune.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ras over vegen i Bøverdalen

  Fylkesveg 55 i Bøverdalen er åpen igjen etter at et mindre ras stengte deler av vegen tidligere i kveld. Ingen personer eller kjøretøy var berørt.

 • Snøras på Tronfjell og Dombås

  Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK