NRK Meny
Normal

Dårlig veg har fått tilnavnet ”Abortvegen”

Tusenvis av befrukta egg blir ødelagt av humping og risting på veg til Norturas kyllinganlegg.

Video Abortveg

Ødelagte egg

Befruktede egg som er ødelagt.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK
Bernt Snapa

Bernt Snapa

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK
Kjell Konterud

Kjell Konterud, ordfører.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Mange vaskebrett og hull i den kommunale vegen den siste kilometeren inn til Nortura Samvirkekylling i Våler i Hedmark gjør at mange egg blir ødelagt.

Det er ikke selve egget som knuses, men inni egga henger kyllingfosteret i en syltynn, men livsviktig navlestreng. Hvis den ryker dør fosteret og egget får en blodrand. Dette oppdages ikke før to uker senere.

– Vi har jo et stort ansvar, for det er store verdier som står på spill her, sier transportør Kåre Solbakken.

Kostbart

Anlegget mottar nærmere 800.000 egg i uka, og om lag 600.000 av dem blir til små kyllinger. Hvor mange som blir ødelagt er umulig å anslå, men det er klart at det er snakk om store tap for kyllinganlegget.

– Det eneste vi vet er at skaking og risting er negativt for egget, sier fabrikksjef på Nortura Samvirkekylling, Bernt Snapa.

Lover utbedring

Nå skal det bli slutt på eggskader på den kommunale vegen, det lover ordføreren:

– Vi er innstilt på å finne en løsning på denne veien i løpet av året. Vi vil være en tilrettelegger for at det skal være mye bra næringsliv i kommunen, sier ordfører Kjell Konterud i Våler kommune.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ble drept hjemme

  Janne Jemtland ble drept hjemme på eiendommen sin i Ellevsætervegen i Veldre. Det sier politiet på en pressekonferanse i dag. – Ektemannen erkjenner ikke straffskyld for drap, men knytter seg til situasjonen hvor Janne Jemtland døde, sier politiet.

 • Johaug-saken har kostet 3,5 mill

  Dopingsaken til Therese Johaug har kostet skiforbundet 3,5 millioner kroner. Det skriver VG. Pengene har gått til juridisk bistand og saksomkostninger. Det er litt mer enn Martin Johnsrud Sundbys dopingsak, som kostet 3,3 millioner.

  Johaug CAS
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Kartlegger bredbåndsdekningen

  Oppland Fylkeskommune kommer all kritikken mot dårlig bredbånd-dekning i møte. De ber folk i hele fylket melde fra om dekningen de har i dag. Resultatene skal brukes i det videre arbeidet for å bedre bredbånd-dekningen.