Hopp til innhold

Dårlig mobildekning skaper problemer for eldreomsorgen

Det er ikke bare-bare å ta i bruk nye tekniske hjelpemidler når mobildekningen svikter.

Hanne Nøsterud Nygård

Hanne Nøsterud Nygård i Kongsvinger kommune viser frem en sensor som ligger under senga. Sensoren gir beskjed om at den som ligger i senga går ut av eller opp i senga.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Vi er på besøk i en leilighet i Kongsvinger. Der tester kommunen ut teknologi som kan være til hjelp i eldreomsorgen.

– Her under senga har vi en bevegelsessensor som sender signaler inn til vårt datasystem og alarmerer når pasienten går ut av senga, og eventuelt når pasienten kommer tilbake, sier fagkoordinator i Kongsvinger kommune, Hanne Nøsterud Nygård.

Prosjektet stoppet opp

Hun viser fram teknologiske hjelpemidler som fallalarmer, trygghetsalarmer og bevegelsessensorer og andre ting som skal gjøre det mulig for eldre å bo lengst mulig hjemme.

Kommunen har testet ut utstyret på drøyt 20 eldre i en prøveperiode.

– Vi har slitt en del med dårlig mobildekning. Det har gjort at prosjektet ikke har gått som planlagt, sier prosjektleder i Kongsvinger kommune, Birger Bråthen.

Birger Bråthen, Hanne Nøsterud Nygård

Birger Bråthen og Hanne Nøsterud Nygård sier dårlig mobildekning skaper problemer for eldreomsorgen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Midtveis i testperioden måtte de fysisk flytte prosjektet til en annen del av kommunen på grunn av dårlig mobildekning. Roverud hadde for ustabil dekning, og for at utstyret skulle virke måtte det testes ut i Kongsvinger sentrum.

– For det første får vi ikke brukt de nettbrettene som vi fører journal og henter opp opplysninger på. Når alarmen går så blir dette også synlig på nettbrettene, men når vi ikke får brukt dem så får vi ikke brukt de sensorene og den teknologien som vi skulle teste ut under prosjektet, sier Bråthen.

Flere kommuner sliter

Framtidas eldreomsorg vil bli mer avhengig av teknologiske hjelpemidler for at de gamle skal kunne bo lengst mulig hjemme og minske trykket på gamlehjemsplassene. Det er ikke bare Kongsvinger kommune som sliter med at dårlig mobildekning gjør at moderne eldreomsorg ikke er for alle.

– Dette er et kjent problem for oss, sier Audun Amdal i Nordre Land kommune.

Der er det spesielt dårlig mobildekning på Torpa.

– I deler av kommunen vår er det et relativt dårlig utbygd mobilnett, så særlig kapasitet for datatrafikk er en kjent begrensing.

Se reportasje (artikkelen fortsetter under videoen):

Mobildekning gir trøbbel for ny teknologi

Men også store kommuner som Hamar sliter med mobildekning.

– Hamar er jo en kommune som hovedsakelig er veldig sentral, men vi har en landlig del av kommunen vår som ligger i Øvre Vang. Der er mobildekningen ustabil og ikke alltid til stede. Det er klart at det vil være en utfordring når det gjelder velferdsteknologi, sier Anne Brendjord.

I Eidskog er mobildekningen for ustabil til og med i kommunesenteret Skotterud.

– Vi har hatt utfordringer på Skotterudtunet, og nå har vi installert et WiFi-anlegg slik at vi kan kjøre det på et trådløst nett, sier Evy Anne Heggen.

Har tro på teknologien

I Kongsvinger er det nå bare testleiligheten som er utstyrt med disse hjelpemidlene. Ingen eldre bruker utstyret per i dag. Det er stuet bort.

– Akkurat nå er det ikke i bruk. Vi trenger tid til å finne ut hvordan vi skal ta prosjektet videre til en ny fase, sier prosjektleder Bråthen.

Men selv om dårlig mobildekning skaper problemer, har de fortsatt tro på at denne teknologien er en del av framtidas eldreomsorg.

– Det er et hav av ulike hjelpemidler og sensorer og velferdsteknologi så vi ønsker å se på andre muligheter også, sier fagkoordinator Nøsterud Nygård.

Flere saker fra Innlandet