NRK Meny
Normal

Danske Ida: – Jeg vil helst være norsk

Ida Bentsen fra Danmark har startet på sin andre sesong som raftingguide i Sjoa. – Norge har alt det Danmark ikke har, sier hun.

Ida Bentsen er gudie ved GoRafting

Ida Bentsen er gudie ved GoRafting.

Foto: Elin Fossum / NRK

Hver sommer er Ida i Norge. Nå har hun utdannet seg som rafting- guide.

– Det er fantastisk å få lov til å være ute i naturen og ute på elva hele dagen. Jeg nyter dette. Dessuten er det flott å kunne ta med gjester ut i områder de kanskje ikke har vært tidligere, sier hun.

Men en dansk rafting-guide..?

– Det er jo heller ikke så mange dansker her. Jeg er nok en dansk jente som gjerne vil være norsk. Men det må du ikke si til noen, ler Ida.


Kommer fra hele verden

Sjoa, nord i Gudbrandsdalen, er verdenskjent som senter og base for å drive med forskjellige typer elvesport. Så dit kommer både gjester, og ikke minst guidene, fra hele verden.

Guidene ved GoRafting

Her er noen av guidene ved GoRafting. De er fra USA, Danmark, Nepal og England.

Foto: Elin Fossum / NRK

– Får tillit til egne evner ved å hoppe

Denne gangen har guidene med seg 10.-klassinger fra Snertingdal ungdomsskole. De skal prøve seg på juving i elva Tessa, som har sitt utløp ved Tessanden på sørsiden av Vågåvatnet. Dette er en blanding av klyving/klatring, svømming, hopping ned i kulper og bevegelse til fots langs elva som går gjennom et trangt juv.

Ida synes det er moro å kunne gi ungdommene en ny type opplevelse, og se dem lykkes i noe de ikke trodde de ville klare.

– Ved å tørre dette kan de forandre oppfatningen de har av seg sjøl. Da kan de si til seg selv, når jeg tør å hoppe sju meter ned i elva så kan jeg jammen tørre mye annet også. Slik kan de få mer tillit til egne evner, mener Bentsen.

Se bildene fra turen:

Hør radioreportasje:

– Strømmen vil ta dere..

Stein Erik Gaustad fra GoRafting

Stein Erik Gaustad fra GoRafting har ei tent 10. klasse foran seg.

Foto: Elin Fossum / NRK

Og 10.-klassingene får helt klart sjansen til å trosse egen frykt på turen. Stein Erik Gaustad vil at 10 klassingene skal hoppe ut fra en 7 meter høy klippe.

– Her er det slik at strømmen vil ta oss når vi kommer i vannet. Vi må svømme over til andre siden, og da er crawl mest effektivt, forklarer Gaustad.

En etter en hopper modige jenter og gutter ut i elva.

– Så bra! Alle hoppa, det er kjempeflott, roser Gaustad.

– Føler seg levende etter å ha vært nesten død

Men det er også modige lærere ved Snertingdal ungdomsskole. Anne Sandvik Haganæs er tydelig lettet og glad, etter hoppet ned i elva.

– Det er utrolig hvor levende en føler seg etter å ha vært nesten død, gliser hun.

Se video:

10.klasse ved Snertingdal ungdomsskole valgte en spesiell avslutningstur før de spres for alle vinder etter 10 års skolegang sammen. De dro nordover Gudbrandsdalen, blant annet for å prøve juving!

Hopp fra sju meter ned i elv