Hopp til innhold

Trener daglig for å nå toppen

Norgesmesterne i curling skal denne helga kåres i Lillehammer Curling Arena. God teknikk og kommunikasjon er nøkkelen, ifølge gutta i Minera Skifer.

I dag startet NM i curling for herrer i Lillehammer Curling Arena ved Kristins Hall på Lillehammer. Hallen ble innviet i fjor og fylles ukentlig opp med curlingentusiaster. Nå skal eliten vise seg fram. Totalt skal 16 lag skli, koste og utvise presisjon, i kampen om pallplasseringer, heder og ære.

SE VIDEO: Lagets siste trening:

I helga arrangeres NM i curling på Lillehammer. Flere lag fikk lagt inn litt trening før kampstart.

Siste runde med øvelse før curling-NM braket løs i dag.

– Mye skal stemme

Det summer jevnt inne i det kjølige lokalet. Ute på isen sklir fire lag, flere med rutet bukser, rundt på isen. Steiner pusses, sendes av gårde og smeller sammen på den andre siden av banene.

Gutta på laget Minera Skifer spiller for Oppdal Curlingklubb. Laget var ferskt i forkant av inneværende sesong, men de har spilt sammen i mange år før det. Ingen av dem er ferske innenfor den fortsatt noe smale sporten.

– Jeg har spilt siden jeg var ti år gammel, forteller Markus Høyberg, som er lagets skip (lagkaptein).

Tre av lagets fire medlemmer bor i Oslo, mens sistemann Håvard Mellen holder fortet i Oppdal. De samles så ofte det lar seg gjøre for å trene, men det blir en del egentrening.

Minera Skifer

Gutta fra Oppdal Curlingklubb (f.v.): Markus Høyberg, Håvard Mellen, Steffen Walstad og Magnus Nedregotten.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Man prøver å trene hver dag. Som regel individuelle økter og kanskje tre lagøkter i uka, sier Steffen Walstad.

Øvelse gjør som kjent mester og curling er ikke noe unntak i så måte.

– Det er minst en tanke bak hver stein, ofte blir det ti tanker også. Da er det greit å ha trent litt sammen og vite hva man har lyst til. Det er mye som skal stemme.

Økende interesse

– Det kan bli lange dager, som nå er det et slags stigespill, hvor du må spille deg opp igjen hvis du taper de første kampene. Det betyr at du i teorien kan måtte være på isen i 12–13 timer. Da får du ikke i deg så mye mat og derfor trener man kondisjon for å kunne holde seg oppe lengst mulig, forteller Walstad.

Curling er ikke den mest profilerte sporten her i landet, men interessen for å utøve presisjon på isen er stadig økende.

Norges Curlingforbunds siste telling viser at medlemsbanken har økt med 1000 personer, til en totalt medlemsmasse på 4132 personer.

– Det er nok mer krevende enn det mange tror. Det å være på isen over lengre tid og måtte prestere ved hver eneste stein du må ha god koordinasjon og balanse, for å sette steinen likt hver gang, sier Magnus Nedregotten.

Curling er blitt en mer profesjonalisert sport det siste tiåret, mener gutta.

SE VIDEO: Kronprinsen lærte seg curling på Lillehammer i fjor:

Kronprinsen hadde i dag sin første arbeidesdag i forbindelse med ungdoms OL som skal arrangeres på Lillehammer i 2016.

– Sporten har endret seg

– Sporten har endra seg siden Pål Trulsen og gjengen spilte i OL. De gode lagene i dag trener mye og har en annen innstilling til trening enn da. På den tida var det vanlig å trene kanskje tre-fire ganger i uka, nå trener folk minst en gang om dagen og kanskje mer. Snittalderen i sporten har dalt med rundt ti år siden OL, sier Walstad.

I flere land lever profesjonelle curlingspillere av sporten. Det er så langt vanskelig her i landet, mener han.

– Nå er det kun folk som har veldig bra inntekt som har vært med på landslaget, folk som ikke trenger å jobbe så mye ved siden av.

De har tidligere hentet hjem sølvmedaljer i NM, denne gangen er planen å vende nesa hjem med ei gullmedalje rundt halsen. Såfremt alt klaffer da.

Lars Ove Madshus

Lars Ove Madshus i Lillehammer Curlingklubb.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Det handler om viljestyrke og det å ha lyst til å bli god. De aller fleste kan klare å spille curling, sier Nedregotten.

– Flest menn

Lars Ove Madshus, nestleder i Lillehammer Curling og selv deltaker i NM, håper på god stemning og godt med tilskuere, til tross for lite PR i forkant av arrangementet.

– Stort sett er det slekt og venner som kommer. Sporten er ikke så stor foreløpig, men med nye anlegg kommer flere nye spillere til. Mange tror det er veldig slapt, men curling kan gjøres til en ganske fysisk sport hvis man vil.

I helgas mesterskap spiller alle lagene i en pulje. Hver lag stiller med fire til seks spillere, maks fire kan til enhver tid oppholde seg på banen.

– Jeg har ambisjoner om å lukte på medalje, får vi fram godspillet er det sjanse for det. Det er viktig å holde fokus og gjøre rett ting til rett tid. Dessuten er kommunikasjonen i laget viktig.

Denne helga er det kun herrene som skal vise ferdigheter på isen. Det er ikke til å stikke under stol at mennene utgjør storparten av curlingentusiastene.

– Foreløpig er det mest karer som spiller curling, dessverre, men vi ønsker flere damer med i sporten. De har gode forutsetninger for å spille curling og hevde seg.

Curling

Så gjenstår det å se hvem som er Norges beste i curling.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Flere saker fra Innlandet